2004 yılından bu yana süren
araç muayene istasyonlarının
özelleştirme sürecinde yargı aşaması sona eriyor.
Danıştay 1. Dairesi'nin Özelleştirme İdaresi'ne
araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için son aşama olan imtiyaz sözleşmesinin
imzası için olumlu görüş verdiği öğrenildi. Özelleştirme İdaresi'nin imza için ihaleyi kazanan Akfen-
Doğuş-TÜVSÜD Ortak Girişim Grubu'nu davet etmesi bekleniyor. Grup, ihaleyi 613.5 milyon dolarla kazanmıştı. Ancak ödemenin imzanın hemen sonrasında indirimden de faydalanarak 552 milyon dolar peşin olarak yapılacağı öğrenildi. Akfen, Doğuş
Otomotiv ve
Alman TÜVSÜD'ün girişim grubunda yüzde 33'er hissesi var. Grubun kurduğu
TÜVTÜRK şirketi 18 ay içinde
Türkiye genelinde 189 araç muayene istasyonu açacak. 20 yıllığına işletilecek istasyonlardan toplamda 7 milyar dolar ciro bekleniyor. İstasyonlardan ikisi şimdiden hazır durumda.
Araç muayene istasyonlarında uzun süredir devam eden hukuki süreçte sona gelindiği belirtiliyor. ÖİB, geçen kasım ayı içinde konuyla ilgili imtiyaz sözleşmesini onay için Danıştay 1. Dairesi'ne göndermişti. Danıştay 1. Dairesi'nin konuyla ilgili görüşlerini yaklaşık 1 hafta önce Özelleştirme İdaresi'ne ilettiği belirtiliyor. Bu sürecin ardından hızla sözleşmeye nihai şeklin verilmesi ve daha sonra da istasyonların ihaleyi kazanan konsorsiyuma devredilmesi planlanıyor. Yetkililer, birkaç gün içinde de konuyla ilgili resmi açıklamanın yapılacağını vurguluyor.
2004'te yapılan araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi, Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu toplam 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Şu anda Türkiye'de 80 adet araç muayene istasyonu bulunuyor.
Proje kapsamında 198 adet daha yapılması planlanan araç muayene istasyonları için toplam 200 milyon dolarlık
makine-teçhizat yatırımı yapılacak. 3 bin kişiye istihdam yaratması beklenen projeyle birlikte
trafik kazalarının da yüzde 40 azaltılması hedefleniyor.
İlk 3 yıl gelirin yüzde 30'u devlete
Yapılan özelleştirmenin koşullarına göre, ilk 3 yılda muayene ücretlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30'u devlete verilecek. Bunu takip eden 7 yılda ise gelirlerin yüzde 40'ı devlete aktarılacak. 20 yıllık
işletme süresi olacak araç muayene istasyonlarının son 10 yıllık işletim döneminde ise araç muayene gelirlerinin yarısı devlete verilecek. Bu arada aracın zamanında muayenesinin yapılması gibi durumlarda kesilecek cezaların tamamı ise devlete verilecek.
Türkiye'de araç muayene istasyonları
* Türkiye'de 80 adet araç muayene istasyonu bulunuyor.
* 198 araç muayene istasyonu daha yapılması planlanıyor.
* Yeni istasyonlar için 200 milyon dolarlık makine-teçhizat yatırımı yapılacak.
* Projenin 3 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
REFERANS GAZETESİ