Geçen yıl 350 kilo
tescilli
Anzer balı üretilirken, bu yıl yaylada sisli havanın etkili olmasından dolayı verim düştü. Anzerli arıcılar, bal hasadını tamamlarken
kooperatife toplam 150 kilo bal geldiği bildirildi.
Anzer Ballıköy
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, bu yıl Anzer balında rekoltenin geçen yıla oranla çok düşük olduğunu söyledi. Düşüşte hava şartlarının da etkili olduğunu belirten Çatır, "Özellikli arının bal yapacağı dönemlerde yaylada sis etkili oldu. Böyle olunca da arılar yeterince çalışamadı. Dolayısıyla arıcılar bir önceki yıla göre daha az bal alabildi. Kooperatifi gelen 150 kilo baldan alınan numuneleri tahlil için Hacattepe Üniversitesi'ne gönderdik. Şu ana kadar da 60 kilo balımız tescil edildi." dedi.
Üretim az olduğu için bazı arıcıların ballarını kooperatife getirmediğini işaret eden Çatır, ellerinde 3-4 kilo bal olanların, balı tahlile göndermek yerine bir kısmını kendisine ayırdığını, bir kısmını da söz verdiği müşterilerine gönderdiğini belirtti. Anzer balına her yıl olduğu gibi bu yıl da çok fazla talep olduğunu ifade eden Çatır, rekolte düşük olduğu için ihtiyaca
cevap veremediklerini söyledi.
Geçmiş yıllarda Anzer poleniyle ilgili
fiyat uygulamalarının olmadığına değinen Çatır, ilk kez bu gittikleri uygulamayla polende 600 TL fiyat belirlediklerini Anzer balının
üretiminin artırılabilmesi için arayış içerisinde de olduklarını anlatan Çatır, bu konuda Tarım İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yürüttüklerine işaret etti.
ANZER BALININ KİLOGRAMI 500 TL
Anzer balının geçtiğimiz yıl kilogramının 480 TL olduğunu kaydeden Çatır, bu yılki fiyatın ise 500 TL olarak açıklandığını hatırlattı. Anzer balı tutkunlarını sahte balcılara karşı uyaran Çatır, "Türkiye'nin değişik yerlerinde bazı kişilerin Anzer balı adı altında ballar sattığını duyuyoruz. Anzer balının tescilli
marka olarak satıldığı tek yer kooperatifimizdir. Bunun dışında ikili ilişkilerden dolayı kooperatife getirmeden satan bazı üreticilerimiz de olabiliyor. Anzer balı arayanların sahte ballara karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz." diye konuştu.
ANZER BALI
Rize'nin İkizdere ilçesinin 2 bin 200 rakımlı Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca üncü Anzer balı, içerdiği zengin
çiçek çeşidi ve polen ile diğer ballardan ayrılıyor.
Birçok derde deva niyetine tüketilen Anzer balı, yaylada ikamet eden vatandaşlar tarafından yaklaşık 2 bin 500 kovanda üretiliyor. Az ve öz olan balın yurtdışı ve özel alıcıları bulunuyor.
Anzer'de üretilen balların tescilli markası olan 'Anzer Balı' adı altında satılabilmesi için ise
Hacettepe Üniversitesi'nden onay alması gerekiyor. Yaylada yetişen ballar arıcılar tarafından oluşturulan kooperatifte toplanıyor. Toplanan ballardan alınan numuneler Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiliyor. Yapılan tahlil sonuçlarında Anzer florasına uygun olduğu tespit edilen ballar, kooperatif tarafından etiketlenip ağızları mühürleniyor ve 'Anzer Balı' markası ile satışa sunuluyor.
Ancak Anzerli arıcıların işi ve bu değerli balın elde edilmesi hiç de kolay değil. Çiçekten yana sıkıntısı olmayan Anzerli arıcıların en büyük korkusu, hava şartlarının arıların çalışmasına uygun gitmemesi. Çünkü arıların çiçeklerden en fazla polen toplayacağı haziran ve temmuz aylarında yaylada havanın sürekli sis ve yağmurlu olması durumunda arılar çalışamıyor. Dolayısıyla da o yıl Anzer balında verim düşüklüğü yaşanıyor.
(CİHAN)