Altının fiyatı ikinci çeyrekte rekor seviyede
Dünya Altın Konseyi, Gold Investment Digest (Altın
Yatırım Özeti) raporunu yayınladı. Rapora göre,
altının fiyatı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,6 oranında daha yüksek kapatarak, rekor seviyeye ulaştı.
Altının performansı emtia da dâhil belli başlı varlıkların pek çoğunu geride bırakırken, ikinci çeyrekteki yüzde 13,4'lük düşük dalgalanma ortalaması, uzun vadeli 20 senelik ortalaması olan yüzde 15,8'in de çok altında.
Türkiye raporda yer alan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Uluslararası İstatistikler Listesi'nde (IFS) yer alan ilk 40
rezerv sahibi
ülke arasında 29'uncu sırada bulunuyor.
Altın, lira karşısında gücünü korumaya devam etse de ülkenin konumu sebebiyle Ortadoğu'da tırmanan gerilimden etkilendiği belirtiliyor.
Raporu yorumlayan Dünya Altın Konseyi Yatırım
Araştırma Müdürü Juan
Carlos Artigas "
Mayıs ayında ticari mallar yüksek seviyelerde dalgalanmalar ve keskin fiyat düşüşleri göstermesine rağmen, altındaki dalgalanma oldukça ılımlıydı ve altının fiyatı sabit kaldı.
Altının nitelikleri onu yatırımcıların
ekonomik belirsizlik dönemlerinde risk yönetimi amacıyla kullanabilecekleri değerli bir stratejik varlık haline getiriyor. Bir portföyde altın bulundurmak yatırımcıların dönüş ve risk arasındaki dengeyi en uygun halde tutmalarına imkân tanıyor." dedi
Enflasyon pek çok ülkede
tavan yaparken, ülkelerin gelecek senelerde yüksek enflasyonla veya deflâsyonla karşı karşıya kalıp kalmayacağı ile ilgili tartışmaların varlığı altının önemini gözler önüne seriyor.
Altının her ekonomik senaryoda gösterdiği performans özelliklerine bakıldığında, ekstra bir koruma kaynağı olarak önemli bir role sahip.
Oxford Economics tarafından geçtiğimi günlerde yapılan 'Altın Konusunda Enflasyon ve Deflâsyonun Etkisi' (The impact of inflation and deflation on the case for gol) adlı bağımsız bir araştırma, bu özellikleri derinlemesine ortaya koyuyor.
2011 ikinci çeyrek Altın Yatırım Özeti raporuna göre önde gelen istatistikler şu şekilde:
• Altının fiyatı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,6 oranında daha yüksek kapatarak, 2011'in ikinci çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı.
• 2011'in ikinci çeyreğindeki ortalama altın fiyatı (
ABD Doları 1,506.13/oz), birinci çeyrektekinden yüzde 8,6 daha yüksekti.
• Altına dayalı borsa yatırım fonları, mevcutlardaki toplam 2,155 tonluk altına (104,2 milyar ABD Doları değerinde) 46 tonluk kolektif altın ekleyerek güçlü net akışlar yaşadı.
•
Merkez bankasının sene başından bugüne kadarki toplam alışları, 2010'un tamamında görülen seviyeyi şimdiden geçti. Gelişmekte olan piyasalardaki bankalar ana itici güç olmaya devam ediyor, Meksika'nın rezervlerindeki 100 tonluk artış bu çeyreğe yön veren gelişmelerden biri.
• Shanghai Gold Exchange'deki fiziksel altın dağıtımı nisan ile haziran ayları arasında 205 tonun üzerine çıktı ve bu rakam geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki rakamlardan yaklaşık 26 ton daha yüksek.
Bu durum senelik tonajda yüzde 14,6'lık bir artış ortaya koydu, özellikle ikinci çeyreğin Çin'deki alım açısından geleneksek zirve sezonu olmadığı düşünüldüğünde bu oldukça güçlü bir performans.
• Altın üç aylık bir temelde ABD Doları cinsinden gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda benzer şekilde önemli tahvil,
hisse senedi ve emtia endekslerini geride bıraktı.
• Riske göre ayarlanmış bir temelde, altının performansı yalnızca ABD ve
Küresel Hazine Tahvilleri tarafından geçildi.