Türkiye'den
Almanya'ya ilk olarak 1961 yılında başlayan
işçi göçünün ardından aradan geçen 50 yıl sonra bu kez,
Almanya'ya "donanımlı, nitelikli
eleman göçünün" sağlanması amacıyla Almanya
İŞKUR Başkanı Bundesagentur Für Arbeit Heinrich Alt ile
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Kemal Biçerli 14 Ekimde Almanya'da bir araya gelecek.
Türk-Alman
Ticaret ve
Sanayi Odası Başkan Vekili Nihat Sorgeç, yaptığı açıklamada,
Çalışma Bakanlığı himayesinde çalışan Almanya İŞKUR'un 115 bin çalışanı bulunan kurumsallaşmış büyük bir kurum olduğunu belirterek, istihdamın artırılması, işsizlikle mücadele ve ekonominin canlanmasına yönelik çalışmalar yaptığını söyledi.
Almanya'da, istihdamın canlanması amacıyla ihtiyaç görülen ara eleman istihdamı için Vietnam'dan işçi talebinde bulunulduğunu ifade eden Sorgeç, ''Bunun üzerine Alman İŞKUR Başkanı ile bir görüşme yaptım ve Almanya'nın ihtiyacı olan ara elemanın Türkiye'den sağlanabileceğini ilettim. Bu öneriye sıcak baktı. Bunun üzerine görüştüğüm İŞKUR Genel Müdürü Biçerli'nin de sıcak bakması üzerine 14 Ekimde bir görüşme ayarladık'' diye konuştu.
Bu görüşmede Almanya'nın ihtiyaç duyduğu ara eleman sayısı ve niteliği gibi konuların görüşüleceğini anlatan Sorgeç, şunları bildirdi:
''Türkiye'den Almanya'ya ilk olarak 1961 yılında işçi göçü başladı. Aradan geçen 50 yıl sonra Almanya, bu kez donanımlı eleman için Türkiye'den talepte bulunacak. Ancak, Almanya'da
teknik dallarda, özel sektörde,
hizmet sektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Yani
hasta ve
yaşlı bakıcı, teknisyen, tıbbi sekreter gibi ara mesleklerde çalışacak işçilere ihtiyaç var. Yani Türkiye'deki meslek lisesi mezunları, Almanya'da çalışabilir.''
Güney Almanya'nın bazı eyaletlerinde teknik dallarda eleman sıkıntısı yaşandığını, Doğu Almanya'da ise turizm sektöründe çalışacak ara elemanlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Sorgeç, yaşlı nüfusun ağırlıkta olduğu Almanya'da en fazla yaşlı bakıcısına ihtiyaç bulunduğunu anlattı.
Almanya'nın istediği ara elemanlardan mesleğiyle ilgili lise diploması istendiğini, bu konuyla ilgili açılan kurslardaki sertifikaların yeterli olmadığını kaydeden Sorgeç, Türkiye'den Almanya'ya gidecek işçilerde en önemli sorunun
yabancı dil konuşma olduğunu ifade ederek, 14 Ekimde yapılacak görüşmede bu sorunun nasıl aşılacağının da görüşüleceğini söyledi.