Türkiye'de tüketiciler üç ayda bir defadan da az
giysi alışverişi yaparken,
İngiliz,
Polonyalı ve
Yunanlılar ise ayda bir kez bu amaçla mağazalara gidiyor. Türkler,
gıda için ise haftada bir kez alışverişe çıkıyor.
Visa Europe'un araştırmasına göre Türkiye'de alışveriş için en çok
pazar öğleden sonraları tecih ediliyor. Kalabalıktan hoşlanmayanlar ve
kasa kuyruğu beklemek istemeyenler içinalışverişe en uygun zaman ise perşembe sabahı. Türkiye'de erkeklerin yüzde 40'ı eşleriyle birlikte alışverişi seviyor. 18 ile 65 yaş arası tüketiciler gıda ve
giyime odaklanıyor.
Yapılan bir araştırma, Türkiye'de tüketicilerin cadde üzerindeki mağazalardan gıda ve giyim alışverişi için en az perşembe sabahlarını
tercih ettiğini ortaya çıkardı. Bu da, perşembe sabahlarının, alışverişin sorunsuz ve engelsiz yapılabilmesi için en ideal zamanlama olduğunu ortaya koyuyor. Türk tüketiciler alışveriş için pazar öğleden sonraları en müsait oldukları zaman dilimi olduğunu belirtirken, İngilizler öğle tatillerini, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise
akşam saatlerini alışveriş için seçiyorlar.
Visa Europe tarafından Türkiye, Polonya,
Yunanistan ve İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, Türk tüketicilerin yaklaşık yüzde 32'sinin alışverişlerinde
kart kullanımını tercih ettiği belirlendi.
Araştırma, erkeklerin kadınlara oranla
kredi kartlarını daha sık kullandıklarını ortaya koyuyor. Kadınların yüzde 29'u kredi kartı kullanırken, bu oran erkeklerde yüzde 33'e çıkıyor. Tüketicilerin yüzde 60'ı halen en güvenilir ödeme aracının nakit olduğunu düşünüyor. Verilerin nakit ödemenin İngiltere'de 'nesli tükenen' bir trend olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60'ı, Türklerin tam aksine, kart ile ödeme yapmayı tercih ediyor. Sadece yüzde 33'ü alışverişlerinde nakit kullanıyor.
EŞLERİN FİKİRLERİNE ÖNEM VERİLİYOR
Türk tüketicilerin alışveriş konusunda eşlerinin fikirlerini oldukça önemsediği de araştırmada ortaya çıktı. Eşleri ile birlikte alışveriş yapmayı tercih eden erkeklerin oranı yüzde 40 olurken, kadınların oranı ise yüzde 34'ü buluyor. Polonyalı erkeklerin yüzde 53'ü ise eşleriyle, kadınların yüzde 38'i yalnız alışveriş yapmayı tercih ediyor. Diğer yandan Yunan tüketicilerin alışveriş konusunda oldukça bağımsız oldukları görülüyor. Erkeklerin yüzde 44'ü kadınların ise yüzde 51'i yalnız alışveriş yapmaktan daha çok zevk aldığını belirtiyor. İngiliz erkekleri, alışveriş söz konusu olduğunda tembellik eğilimleri gösteriyor ve tüm alışverişi eşlerine bırakıyorlar.
Araştırma sonuçları, Türk tüketicilerin günlerini planlamayı sevdiklerini ve günlük programlarına çok sadık olduklarını ortaya koyuyor. Buna göre Türk erkekleri kadınlara göre daha planlı yaşıyor. Erkeklerin yüzde 69'u günlük planlarına sadık kalarak alışveriş yapmayı tercih ederken, kadınların yüzde 57'si bu şekilde davranıyor. Tüketicilere göre alışveriş esnasında en rahatsız edici durum ise kuyrukta beklemek. 18�24 yaş arası tüketicilerin yüzde 30'undan fazlası, alışveriş yaparken kuyrukta bekleyerek zaman kaybetmek istemiyor.
Visa Europe'un, ne sıklıkla gıda alışverişi yapıldığı yönündeki araştırma sorularına verilen cevaplar da dikkat
çekici. Türk, İngiliz ve Yunan tüketiciler haftada bir kez, Polonyalılar ise günlük olarak gıda alışverişi gerçekleştiriyorlar. Türk tüketicilerin yüzde 18'i ayda bir kez, yüzde 7'si ise her gün gıda alışverişi yapmayı tercih ediyor. Giyim ile ilgili alışveriş verileri değerlendirildiğinde, Türk tüketiciler 3 ayda bir defadan da az, İngiliz, Polonyalı ve Yunan tüketiciler ise ayda bir kez giysi alışverişi yaptıklarını belirtiyor.
İngilizlere göre, nakit ödemenin miadı doldu
VISA EUROPE'UN araştırmasına göre Türkiye'de alışverişte nakit kullanım oranı yüzde 60.
TÜKETİCİLERİN yaklaşık yüzde 32'si alışverişte kredi kartı kullanmayı tercih ederken, kadınlarda yüzde 29 olan kart kullanım oranı erkeklerde yüzde 33'e çıkıyor.
İNGİLİZ tüketiciler, nakit ödemenin 'nesli tükenen' bir trend olduğuna işaret ediyor.
TÜRKİYE'DE erkekler kadınlara göre daha planlı yaşıyor. Erkeklerin yüzde 69'u, kadınların ise yüzde 57'si günlük planlarına sadık kalarak alışveriş yapıyor.