Yurtbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin yargılandığı
davada hakkında ''zimmet'' suçundan daha önce
mahkemece verilen 5 yıl 6 ay 20 gün
hapis ve 555 bin 500 YTL
para cezası Yargıtay tarafından aleyhine bozulan bankanın eski sahibi Ali
Avni Balkaner, yeniden yapılan yargılamada 11 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 8 milyon 356 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı.
Duruşmada son savunmasını yapan Balkaner, bankayı kendisinin yönetmediğini, bankacılık konusunda profesyonel yöneticiler bulduğunu ve işlerine karışmadığını anlattı.
Bankanın uğramış olduğu iddia edilen zararı karşılayacak kadar, hatta daha fazlasını önceden bankanın içine mal varlığı olarak koyduğunu belirten Balkaner, yapılan bankacılık işlemlerinden menfaat sağladığı yönündeki iddiayı kabul etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Balkaner, dava konusunu oluşturan işlemlere ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunarak, ''Ben yargılama boyunca suçsuzluğumu, bankanın dolandırılmadığını ve hortumlanmadığını dilimin döndüğünce anlattım. Vereceğiniz kararla birlikte her yönden
tahliyemi istiyorum'' şeklinde konuştu.
Son sözü sorulan Balkaner, ''İhtimal hesabı üzerine mahkum olmamayı, kesinlikle ve kesinlikle beraatıma karar verilmesini istiyorum'' dedi.
-HÜKÜM-
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın konusunu, ''Balkaner'in Yurtbank A.Ş'nin hakim hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla Landesbank Berlin'de 10 milyon dolar ve Turk Gulf Merchant Bank EC'de 2 milyon dolar olmak üzere
depo ettiği toplam 12 milyon dolar parayı kendi grup şirketlerine aktardığı'' iddiasının oluşturduğunu bildirdi.
Balkaner'in, ''Turk Gulf Merchant Bank EC'de depo edilen 2 milyon doları grup şirketlerinden Zafer Lastik
Sanayi ve
Ticaret A.Ş'ye
kredi olarak kullandırmak suretiyle haksız olarak mal edindiğini'' belirten mahkeme heyeti, ancak eylemin 4839 sayılı Bankalar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 23 Haziran 1999 tarihinden önce işlenmiş olması nedeniyle söz konusu meblağın zimmet miktarına dahil edilemeyeceğini kaydetti.
Mahkeme heyeti, sanığın Landesbank Berlin'de depo edilen 10 milyon doları, 25
Kasım ve 16
Aralık 1999 tarihlerinde kendi grup şirketlerinin lehine, geri dönmemek üzere kredi olarak kullandığını ve bu şekilde bankayı zarara uğratarak menfaat temin ettiğini belirterek, Balkaner'in eylemlerini ''dolambaçlı, hileli işlemler ve yollar kullanarak'' yaptığını, olayın uzun bir araştırma inceleme sürecinden sonra ortaya çıktığını kaydetti.
-BALKANER'İN EŞİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI-
Mahkeme heyeti, Ali Avni Balkaner'in aldatıcı nitelik taşıyan eylemlerinin ''ihtilasen zimmet'' suçunu oluşturduğunu bildirdi.
Balkaner'i, 5411 sayılı
Bankacılık Kanunu'nun 106. maddesinin 3. fıkrası uyarınca 20 yıl hapis ve 15 milyon 41 bin 190 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Balkaner Grubu ile
TMSF arasında 3
Eylül 2007'de yapılan
protokol ''hükümden önce tamamen tazmin'' olarak kabul edildiğinden sanığın cezasını Bankacılık Kanun'unun 106. maddesinin 5. fıkrası uyarınca 13 yıl 4 ay hapis ve 10 milyon 27 bin 460 YTL adli para cezasına indirdi.
Daha önceki kararda,
sanık hakkında takdiri
indirim nedenlerinin varlığının kabul edildiğini hatırlatan mahkeme heyeti, buna göre TCK'nın 62. maddesi uyarınca Balkaner'in cezasını 11 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 8 milyon 356 bin 216 YTL adli para cezasına indirdi.
Mahkeme heyeti, Balkaner'in tahliye talebini de reddederek,
tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Duruşmayı izleyen Balkaner'in eşi Pelin Balkaner, kararın açıklanması üzerine gözyaşlarını tutamadı.
Duruşmayı izleyen Hayyam
Garipoğlu'nun eşi Ayfer Garipoğlu da arkadaşı Pelin Balkaner'e
destek olmak amacıyla adliyeye geldiğini söyledi.
-DAVANIN GEÇMİŞİ-
Davanın
17 Aralık 2004 tarihinde yapılan duruşmasında kararı açıklayan mahkeme heyeti, Ali Avni Balkaner'i, ''verilmemesi gereken kredileri açarak
dolandırıcılık'', ''zimmet'' ve ''off-shore hesapları üzerinden bankanın vasıta kılınması suretiyle dolandırıcılık'' suçlarını işlediği gerekçesiyle toplam 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırmıştı.
Dosyayı inceleyen Yargıtay 7.
Ceza Dairesi, mahkumiyet kararını, ''sanığın hukuki durumunun 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK uyarınca yeniden değerlendirilmesi gerektiği'' görüşüyle bozmuştu.
Yeniden yargılamada, Balkaner, bu kez 3 ayrı suçlamaya ilişkin toplam 16 yıl 5 ay 27 gün hapis, 1 milyon 336 bin 700 YTL adli para cezasına çarptırılmıştı.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, temyiz başvurusu üzerine yaptığı incelemede, Ali Avni Balkaner'in 3 yıl 7 ay 22 gün hapis ve 260 bin 400 YTL adli para cezasına çarptırıldığı ''tahsis edilmemesi gereken kredinin tahsisi suretiyle dolandırıcılık'' suçuna ilişkin hükmü,
zaman aşımı süresinin dolduğu görüşüyle bozmuştu.
Balkaner'in 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 555 bin 500 YTL adli para cezasına çarptırıldığı ''zimmet'' suçuna ilişkin hükmü ise ''etkin pişmanlık''tan yapılan indirimin uygulanamayacağı görüşüyle bozan Yargıtay 7. Ceza Dairesi, iş adamının 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 520 bin 800 YTL adli para cezasına mahkum edildiği ''off-shore hesaplar üzerinden bankanın aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık'' suçuna ilişkin kararı ise onamıştı.
Balkaner, onanan cezasının infazını bu yıl
Mayıs ayında tamamlamış, ancak ''zimmet'' suçundan tutuklandığı için cezaevinden çıkamamıştı.
AA