Airbus şirketi, önümüzdeki yıllar içinde daha büyük ve eko-verimli
uçaklara ihtiyacın artacağını bildirdi. Airbus'ın en son yaptığı '
Küresel Pazar Tahmini'ne göre; 2009'dan 2028 yılına kadar 3.1 trilyon dolar değerinde 25 bin uçağın alıcılara ulaşacağı öngörüldü.
Şirket tahmininde; gelişen ekonomiler, havayolları uçuş ağları, low cost havayolları ve mega şehirlerin çoğalmasının yanı sıra
trafikteki artış, eski daha az verimli uçakların yenilenmesi gibi nedenlerin yeni uçaklara olan talebi artıracağına dikkat çekti. Uçak yoğunluğunu azaltmak, hali hazırda var olan rotalarda
büyümeyi desteklemek ve daha az uçakla daha çok yolcu taşımak amacıyla her kategoride daha büyük uçaklara ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Airbus, 2009'da kilometrede yolcu başına kar oranının yüzde iki düşmesi, 2010'da ise yüzde 4.6 artmasının beklendiğini açıkladı.
Önümüzdeki 20 sene içerisinde kilometrede yolcu başına kar oranları sektörün dönemsel etkilerine direnecek ve her yıl yüzde 4.7 artış gösterecek ya da önümüzdeki 15 yıl içerisinde iki katına çıkacağını belirten Airbus, tahmin detayını şu şekilde verdi: ''Bu da 2.9 trilyon dolar değerinde 24 bin 100 adet uçağa ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. On bin civarında eski uçağın yenileri ile değiştirilmesi ile dünya üzerindeki 100 ya da daha fazla koltuklu uçakların bugün 14 bin olan sayısının da iki katına çıkması bekleniyor. Hava kargo tonajının ise yılda kilometre başına 5.2 oranında artacak.
Filo yenilenmesi ile birlikte 3 bin 440 yeni kargo uçağına ihtiyaç duyulacağı bunların 850'den fazlasının 210 milyar dolar değerinde yeni uçaklardan oluşacağı geri kalanın ise yolcu uçaklarının dönüştürülmesiyle elde edilecek.
"HAVA TAŞIMACILIĞI DÜNYA EKONOMİSİNİN TEMEL UNSURLARINDAN BİRİSİ"
Airbus COO'su John Leahy, hava taşımacılığının büyüme endüstrisi ve dünya ekonomisinin de temel unsurlarından bir tanesi olduğuna vurgu yaparak, havacılığın dünyanın her yerinde bireylere de katkıda bulunduğuna işaret etti. John Leahy, ''
Oxford Economics 20 yıl içerisinde hava taşımacılığının 8.5 milyon kişiye direkt iş sağlayacağını ve dünya GDP'sine 1 trilyon dolar katkıda bulunacağını tahmin ediyor.
Turizm ve indirekt faydaları ise çok daha fazla olacak. Yolcu uçaklarına en büyük talep
Asya-
Pasifik bölgesinde yer alan havayollarından ve gelişmekte olan
ekonomik pazarlardan gelecek. Çin Halk Cumhuriyeti ve
Hindistan'ı kapsayan bölge toplam talebin yüzde 31'ini,
Avrupa yüzde 25'ini ve
Kuzey Amerika yüzde 23ünü temsil ediyor. Yerel uçuşlar açısından ise Hindistan (yüzde 10) ve Çin (yüzde 7.9) önümüzdeki 20 yıl içerisinde en hızlı büyümeyi gösterecek. Trafik hacmi açısından ise ABD en büyük hacme sahip olmaya devam edecek.'' dedi.
Airbus değerlendirmesinde; hava trafiğindeki büyüme, uçuş sıklığındaki artış, maliyetlerin düşürülmesi, çevresel sorumluluklar ve havalimanlarındaki yoğunluğun havayollarını daha büyük uçaklara yatırım yapmaya (eğitim ve
bakım maliyetleri azaltmak için
aile konseptine sahip uçaklara) ve avantajlarından faydalanmaya yönelttiği vurgulandı.
(CİHAN)