Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı müfettişleri,
kaza sonrası sahada yaptıkları incelemeyi tamamlayarak
işletmenin süresiz kapatılmasına karar verdi. Zaman'ın
Çalışma Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre kapatmaya gerekçe olarak, "iş güvenliğinin olmaması ve hayati tehlikenin devam etmesi" gösterildi.
Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait olan ve elektrik santrallerine kömür ihtiyacını karşılayan
Park Teknik'in işlettiği Çöllolar sahasında meydana gelen heyelanda bir kişinin cesedi çıkarılmıştı. Toprağın altında kalan 10 vatandaşa ise henüz ulaşılamadı.
Enerji Bakanlığı kaza sonrası, bölgedeki maden işletme ruhsatını iptal etmişti. Park Teknik Elektrik AŞ'nin kömür çıkardığı Çöllolar sahasının kapatılması, EÜAŞ termik santralleri kömür ihtiyacının karşılanmasını zora soktu.
Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, bölgede kömür
üretiminin tamamen durması halinde santrallerde
elektrik üretimi için büyük risk söz konusu. Bölgede çalışan santrallerde
Türkiye elektrik ihtiyacının önemli bir bölümü karşılanıyor. Bu durumun, elektrik üretiminde krize yol açabileceği ve fiyatları olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
EÜAŞ'ın Afşin
Elbistan'daki
linyit kömürüyle çalışan iki santralin (Afşin A ve B) kurulu gücü 2 bin 749 megawat (MW). Santrallerde
yakıt olarak bölgede EÜAŞ'a ait sahalardan çıkarılan linyit kömürü kullanılıyor. Kazanın yaşandığı Çöllolar sahası, EÜAŞ Afşin Elbistan B Termik Santrali kömür ihtiyacını karşılıyordu. Öte yandan Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı müfettişlerinin idari incelemeyi de sürdürdüğü belirtildi.
10
Şubat 2011'de meydana gelen kaza sonrası Park Teknik yaptığı açıklamada, sahada meydana gelen olayı dünyanın en büyük heyelanı olarak yorumlamış ve alınan tedbirler sayesinde can kayıplarının engellendiğini duyurmuştu.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Şirketimizin sahada ve işletmede yetkili yöneticilerimizin öngörülü ve basiretli kararları sonucunda 6 Şubat 2011 tarihinden beri sahada
toprak ve kömür kazısı yapılmadığından, ülkemizde eşi görülmeyen dünyada da az rastlanan boyutta ve nitelikteki bu müessif heyelanda, üretim birimlerinde çalışan kamyon şoförü,
iş makinesi operatörü vb. hiçbir
personel kaybımız olmamıştır. Aksi durumda 800 civarında insanın çalışmakta olduğu üretim sahasında meydana gelecek can kaybı yüzlerle ifade edilebilirdi."
ZAMAN