Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezleri arasında yer alan Adıyaman, son yıllarda bu alanda yapılan yatırımlarla dikkat çekiyor. Şehrin ihraç mamülleri arasında ilk sıralarda yer alan mermer, başta Çin olmak üzere Hindistan, Tayland ve Ortadoğu ülkelerindeki pazarla sunuluyor. Yılda yaklaşık 400 bin ton üretim kapasitesine sahip kentte irili ufaklı 50 işletme yer alıyor.
ATSO Başkanı Mustafa Uslu yapıtığı açıklamada, Adıyaman'ın barındırdığı potansiyelle mermer başkenti olmaya oday olduğunu söyledi.
Kentte çıkartılan mermerin bloklar halinde üretilip ihraç edildiğini belirten Uslu, "Yeraltı kaynaklarımız ülkemiz için büyük bir zenginlik kaynağıdır. Bu anlamda ilimiz ve ülkemiz açısından büyük bir potansiyele sahip olan mermeri daha fazla ülkeye ihraç etmek istiyoruz. Çünkü İhraç edilen mermer ülkemizin cari açığına katkı sağladığı gibi Türkiye'ye döviz getiriyor" diye konuştu.
Uslu, kentteki mermerin işlenerek ihraç edilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve bu kapsamda yeni işletmelerin faaliyete başladığını dile getirdi.
Mermerinin tanıtımı yapılacak
Adıyaman mermerinin tanıtımı konusunda da çalışmalar yaptıklarını anımsatan Uslu, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki süreçte mermerimizin hem kalitesini hem de rezervesini dünya kamuoyuna uluslararası pazarda tanıtacağız. Oda olarak bu konudaki misyonumuzun farkındayız. Gerek fuarlar gerekse birebir ülke bazında çalışma yapacağız. Çünkü mermer gelecekte ülkemiz ve Adıyaman için çok önemli bir sektör olacak. Şuanda mermeri mamul hale getiren iki atölyemiz var. İnşallah bu sayının artacağını düşünüyoruz. Özellikle Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin talaplerine cevap verebilecek nitelikte ve kapasitede işletmelerin kurulması için de çalışma yapıyoruz."
Uslu, yakın bir dönemde mermer sektöründe önemli bir yere geleceklerine inandığını söyledi.
Yeraltı zenginliklerini katma değere çevrilmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Uslu, doğal kaynakların işlenerek ihraç edilmesinin cari açık sorununa da çözüm getireceğini anlattı. Yakın dönemde mermer sektöründe ilk sıraya çıkacaklarını vurgulayan Uslu, blok halinde çıkarılan mermerin tonunun 120-150 dolara ihraç edildiğini ancak bunun işlenerek satışa hazır hale getirilmesi durumunda fiyatının 8 katına çıkacağını ifade etti.