Yılın üçüncü çeyreğinde 10,64 milyar
Euro zarar eden
banka,
İtalya'daki istihdamı yaklaşık 5 bin 200 kişi azaltacak. Banka 7,5 milyar Euro'ya kadar
sermaye artırımına gidecek ve bu yıl temettü dağıtmayacak.
Unicredit, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 334 milyon Euro net kâr etmişti.
Silvio Berlusconi'nin borç
krizi sebebiyle istifası ve eski
Avrupa Komisyonu üyesi Mario Monti'nin başbakanlığa atanmasının ardından yeni bir döneme hazırlanan İtalya'da
finans devi Unicredit'ten kötü haber geldi. Banka, yılın üçüncü çeyreğinde 10,64 milyar Euro (14,48 milyar dolar) zarar etti.
Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 334 milyon Euro net kâr elde eden banka, 7,5 milyar Euro'ya kadar sermaye artırımına gidecek ve bu yıl temettü dağıtmayacak. Toplam 62 bin kişiye istihdam sağlayan Unicredit ayrıca, 2015 yılı sonuna kadar İtalya'daki 5 bin 200 çalışanını işten çıkaracak. Banka 2013'te 3,8 milyar Euro, 2015'te ise 6,5 milyar Euro net kâr hedeflediğini bildirdi. Avrupa
Bankacılık Otoritesi, Unicredit'in 7,4 milyar Euro ek sermayeye ihtiyacı olduğunu belirtmişti. İtalya'da yüksek borç darboğazının yanı sıra faizlerdeki yükseliş de sürüyor. İtalya, Monti'nin başbakanlığa atanmasından sonra dün yapılan ilk tahvil ihalesinde beş yıl vadede 3 milyar Euro ile hedeflediği tutarın üst sınırında borçlandı.
Borçlanma faizi Euro'nun dolaşıma geçmesinden bu yana en yüksek seviyede yükseldi.
Ekim ortasında beş yıl vadede yüzde 5,3 ile borçlanan İtalya'nın borçlanma faizi yüzde 6,29'a yükseldi. Avrupa
Merkez Bankası (ECB), beş yıllık tahvil ihalesinin ardından İtalyan devlet tahvilleri alımına başladı. Bu arada
Yunanistan'da geçici
işbirliği hükümetinin Başbakanı Lukas
Papadimos, yeni hükümetin çalışma programını açıkladığı parlamentodaki konuşmasında önlerinde iki seçenek bulunduğunu söyledi. Papadimos, "İki alternatif var. Euro Kuşağı'nın ya dışına, ya da içine... Bu ortaklarımız tarafından açıkça belirtilmiştir." dedi. Avrupa'nın siyasi kriz yaşayan ülkesi Belçika'ya uyarı ise AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht'ten geldi. De Gucht 519 gündür hükümetsiz kalan Belçika'ya 'Yeni Yunanistan olabilirsiniz' uyarısı yaptı.
2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI EN ZOR DÖNEM
Almanya Başbakanı
Angela Merkel ise İtalya ve Yunanistan'da iki yeni liderin hükümeti oluşturma ve
borç krizi kaynaklı zararı azaltma mücadelesi verdiği Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en zor dönemden geçiliyor olabileceğini söyledi. Merkel, Leipzig'de yaptığı konuşmada, Euro'nun korunması için her türlü çabanın harcanması gerektiğine dikkat çekti. "Sorumluluklarımız sınırlarımızla sınırlı değil." diyen Merkel, Euro'nun başarısız olması durumunda Avrupa'nın da başarısız olacağını ifade etti. Euro'nun bir para biriminden daha fazlası olduğunu kaydeden Merkel, "Euro, 50 yıldır barışın, özgürlüğün ve sosyal refahın simgesi." değerlendirmesinde bulundu. EKONOMİ SERVİSİ