450 yıl yetecek rezerv

Iğdır'da Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan rezerv yaklaşık 450 yıllık ihtiyacı karşılama kapasitesine sahip...

450 yıl yetecek rezerv

Iğdır'a 40 kilometre uzaklıkta bulunan tuz mağaralarında yüzlerce yıldır kaya tuzu çıkarılıyor. Bir bölümü Ermenistan sınırında bulunan tuz mağaralarından yaklaşık 8 kilometre derinlikten çıkarılan tuz, ülkenin yaklaşık 450 yıllık tuz ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip bulunuyor. Tuz mağaralarının diğer bölümünden ise komşu ülkenin tuz ihtiyacı karşılanıyor.

Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Türkan, yaptığı açıklamada, tuz mağaralarının Türkiye için önemli bir tuz kaynağı olduğunu söyledi.

Tuz mağaralarında 840 milyon ton tuzun rezerve edildiğini anlatan Türkan, Türkiye'de hiçbir yerde tuz çıkmamasında dahi 450 yıl boyunca ülkenin tuz ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, ''Tuz mağaralarında birinci kalitede tuz çıkarılıyor. Tarih öncesi dönemlerden beri bölgenin tuz ihtiyacı bu mağaralardan karşılanmıştır'' dedi.

Dağın farklı yerlerinde tarih öncesi açılmış mağaraların olduğunu ifade eden Türkan, şöyle devam etti:

''Özellikle 1800'lü yıllardan itibaren Osmanlı'nın son dönemleri, Rus işgalinde kaldığı dönemler, İran'ın hakim olduğu dönemler ve Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bölgede tuz çıkarılmıştır. Yaklaşık 10 yıldır özel sektör burada çalışmalarına devam ediyor. Bölge çeşitli mağaralardan oluşuyor. Şu an burada yüzlerce mağara bulunuyor ve birçoğunda tuz çıkarılıyor. Aslında bu mağaraların Türkiye ve dünya çapında tanıtılması lazım.''

Tuz mağaralarının sağlık turizmi açısından da çok önemli olduğuna dikkati çeken Türkan, ''Burada solunan hava akciğer hastalığı tedavisi bir de özellikle astım hastalığı başta olmak üzere bir çok hastalığa devadır. Türkiye'de ve dünyada tanıtılması gereken bir yerdir. Bu mağaralara benzer ve bu mağaradan küçük yerler var. Azerbaycan ve Polonya'da sağlık turizmine yönelik oteller yapılmış, yerli ve yabancı turistler oraları ziyaret ediyor. Ama maalesef Tuzluca ilçemiz o noktada hak ettiği yerde değil'' diye konuştu.

''Tuz mağaralarının bir ucu Ermenistan'a dayandı''

Tuz mağaralarının arkasında uluslararası sınırın olduğunu belirten Türkan, ''Bir çok mağaranın yatakları Ermenistan tarafına uzadı. Ermeniler de o taraftan tuz çıkarma çalışması yapıyor. Bazı mağaraların ucu yok. Bilinmiyor o yüzden gidilmiyor. Sadece çalışmaların yapıldığı mağaralara girilebiliyor. Çünkü bazı mağaralarda tuz gölleri var, içine girildiği zaman tehlikeli olacak göller var'' dedi.

Türkan, yüzeyden 8 kilometre derinlikte tuz çıkarıldığını da belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Tuz mağaralarında durduğumuz yerin birkaç 100 metre ilerisi Ermenistan sınırıdır. Yeryüzünden 8 kilometre derinlikteyiz. Sağlıklı bir hava soluyoruz. Dışarıda 15 derece soğuk varken içerisi çok sıcak. Ermenilerde kendi topraklarında tuz çıkarıyorlar. Bu mağaralarının tanınması için yerli ve yabancı turistleri buraya davet ediyoruz. Her konuda yardımcı olacağız. Astım hastalığı ve akciğer hastası olan vatandaşların gelip buradan faydalanması gerekiyor. Burası gerçekten çok önemli bir yer görülmesi gereken yerlerden birisi buraya gelen hastalar mutlaka şifa bulup gidiyorlar.''
<< Önceki Haber 450 yıl yetecek rezerv Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER