ANADOLU'NUN 2 BİN 600 YILLIK ARABA TARİHİ - FOTO GALERİ
Türkiye'nin ilk ve tek ''
Anadolu Arabaları
Müzesi'' olan ve toplam 17 bin metre karelik alanda yer alan müze, Umurbey Mahallesi'ndeki eski bir ipek fabrikasının
TOFAŞ tarafından
restore edilmesiyle oluşturuldu.
Müzeye girildiğinde ziyaretçileri, 2 bin 600 yıl önceye ait
Balıkesir Üçpınar tümülüsünde bulunan
araba parçaları buluntuları ve
tekerlek parçaları karşılıyor.
Ziyaretçiler, tarihi öneme sahip araba parçalarını görmelerinin ardından, tamamen orijinal malzemelerden oluşan at arabası ve fayton imalatının yapıldığı dükkan ile arabaların
deri-koşum takımları ve branda işlerinin yapıldığı s
araçevini görme imkanı buluyor.
Tarihi imalathanelerden örneklerin incelenmesinden sonra sıra, Anadolu'nun çeşitli dönemlerini yansıtan ve hepsi orijinal olan öküz ve at arabalarıyla faytonlara geliyor.
Her yörenin coğrafi yapısına, iklim durumuna göre imal edilmiş, süslenmiş bu arabalar, köy ve şehirler gezilerek, tek tek toplanmış.
Müzede,
Yozgat,
Çorum,
Bursa ve Balıkesir yörelerine ait öküz arabaları, Bursa,
Edirne,
Eskişehir,
Manisa,
Konya ve
İstanbul yörelerine ait at arabaları yer alıyor.
İki yanlarındaki fenerler, ahşap ve
demir dışında deri ve panzot kullanımı, hava şartlarından korunmak için üzerine tente yapılması gibi özelliklere sahip faytonlarla, günümüz dünyasının arabalarına biraz daha yaklaşılıyor.
İLK MURAT 124
Motorlu araç olarak ziyaretçilerin karşısına ilk olarak 1971
model, TOFAŞ tarafından üretilen ''İlk'' Murat 124 çıkıyor.
En çok ilgiyi çektiği bildirilen bu otomobil ile müzede, ilk Murat 131, TOFAŞ'ın ürettiği bir milyonuncu araç ''Tempra'' ve 2 milyonuncu araç ''Palio Go'', son ''Uno'', son ''Tipo'' ve dönen standt üzerinde ''
Doblo Malibu'' yer alıyor.
Ziyaretçilerini adeta zaman tüneline sokan müzede, ayrıca, ünlü F1 pilotu
Michael Schumacher tarafından TOFAŞ'ta deneme sürüşü yapılan ''Palio Kit Car''
yarış arabası ve TOFAŞ'ın
motor sporları yarışlarında kazandığı kupalar bulunuyor.
ZİYARETÇİ SAYISI MEMNUN EDİCİ
Müze Yöneticisi Zeynep Döndüren Karayalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyarete 28 Haziran 2002'de açılan TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nin, adı duyuldukça daha fazla ziyaretçi çektiğini söyledi.
Müze alanında bulunan Umurbey Hamamı'nın, bu yıl içinde restore ettirilerek, sanatsal ve kültürel etkinlikler için kullanılmaya başlandığını belirten Karayalçın, bunun da ziyaretçi sayısına olumlu etkisi olacağını ifade etti.
Pazartesi hariç 10.00-17.00 saatlerinde açık olan müzeyi, bu yılın ağustos ayı sonuna kadar 207 bin kişinin gezdiğini ifade eden Karayalçın, ''
Turistik açıdan Bursa'yı İstanbul ile kıyaslayamayız. Bu açıdan ziyaretçi sayısı memnun edici ve her yıl da müzeyi gezen kişi sayısı artıyor'' dedi.
Müzeyi,
yabancı turist kafilelerinin de gezdiğini dile getiren Karayalçın, yabancı turistlerin, müze sayesinde, kendi araba kültürleriyle Anadolu kültürü arasındaki farkı görebildiğini ifade etti.