Kazakistan'ın yeni
Ankara Büyükelçisi
Canseyit Tüymebayev, kapılarını ilk kez SABAH'a açtı. Kazak halkının
Türkiye'ye bakışını "Türkiye kendi
ülkemiz gibi. Burada adeta kendimi evimde hissediyorum" cümlesiyle özetleyen Tüymebayev sitem de ettii: "İki ülkenin büyük potansiyeli var ancak
Türk iş adamları yatırıma gelmedi. Sadece 1 milyar dolarlık doğrudan yatırım var. Bu rakam bu potansiyel için çok yetersiz"
Kazakistan'ın,
Rusya ve Beyaz Rusya ile gümrük birliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Tüymebayev, "Yani Kazakistan'a sanayi yatırımı yapmak 170 milyonluk nüfusa gümrüksüz mal götürmek demek. Özellikle imalat, tarım ve hayvancılık alanlarında çok önemli potansiyelimiz var" dedi.
BAŞBAKAN BİZZAT DAVET ETTİ
En son Kazakistan
Başbakanı Karim Masimov'un
Aralık ayında gerçekleştirdiği ziyaretinde Türkiye'den büyük iş adamlarıyla görüşüldüğünü aktaran Tüymebayev, "Kendilerini bizzat Kazakistan'a davet ettik. Ülkemizde son yıllarda özellikle Türk yatırımcılar için çok elverişli koşullar sağlanmaktadır" dedi.
ENERJİDE GEÇ KALMADINIZ
"
Enerji yatırımları, Kazakistan için yaşamsal öneme sahip" diyen Büyükelçi, ülkesinin petrol potansiyelini "Kazakistan'da şu anda 160 tane petrol ve gaz sahası keşfedildi. Bu rakam her geçen gün artıyor.
Petrol yönünden Suudi Arabistan'dan geri kalmıyoruz" cümleleriyle anlattı. Kazakistan'a ilk olarak milli petrol şirketi TPAO'nun geldiğini aktaran Tüymebayev, "Bu saatten sonra neden gelmediniz?" siteminde bulundu. "Enerji alanında birçok
yabancı şirketin büyük yatırımı var. Ancak Türkiye için hala geç değil. İnşallah bu konuyu düzelteceğiz.
Yatırıma gelecek iş adamları olacak" dedi. Tüymebayev, Türkiye ile enerji işbirliğine de "varız" mesajı verdi. Ürettikleri petrolü
Samsun-
Ceyhan ve
Bakü-Tiflis-Ceyhan hatlarından dünyaya ulaştırmak istediklerini aktaran Türmebayev, "Türkiye ile petrol
boru hattına önem veriyoruz. Üretim kapasitemiz yükseliyor. Bu alanda işbirliğine hazırız. Kazakistan'ın yakın alaka ve desteğiyle Samsun-Ceyhan petrol
boru hattı da hayatiyet kazanmıştır" dedi.
DİL DE AYNI TARİH DE
20. yılını kutlamaya hazırlanan Kazakistan'ın Türkiye ile ilişkilerini yetersiz gördüğünü aktaran Büyükelçi, iki ülke ilişkilerinde hedefi "Zaten potansiyeli o kadar büyük iki ülkeyiz ki ilişkilere hiçbir zaman yeterli diyemeyiz" cümleleriyle özetledi. Türkiye'nin Kazakistan'ı bağımsızlığını kazandığı ilk dakikalarda tanıdığını hatırlatan Tüymebayev, "Dil, tarih ve köken açısından, nereden bakarsanız, her alanda Türkiye bize en yakın ülke. Devlet başkanımızdan sıradan vatandaşa kadar herkes bunu hissediyor" dedi.
GSMH'SI 118 MİLYAR DOLAR
* 16 milyon 30 bin nüfusu ve 2 milyon 727 bin 300 kilometrekarelik yüz ölçümüyle dünyanın
harita üzerinde en büyük dokuzuncu ülkesidir.
* Nüfusun yüzde 63.6'sını Kazaklar, yüzde 23.3'ünü Ruslar oluşturuyor.
* Bağımsızlığını kazandığı 90'lı yılların ilk döneminde bütçesinde bir
kuruş bile olmayan ülkenin bugünlerde Gayri Safi Milli Hasılası 118 milyar dolara ulaştı. 2015 hedefi ise 200 milyar doları yakalamak.
"MÜLK EDİNME SORUNU ÇÖZÜLECEK"
Her iki ülke vatandaşlarının da "mütekabiliyet" şartları nedeniyle
toprak edinemediğini aktaran Büyükelçi, sorunun çözümü konusunda
müjde verdi. İki devlet başkanının bu sorunu ele aldığını aktaran Tüymebayev, "Çözüm olmalı ve inşallah olacak. Zaten birçok kişi şirket üzerinden mülkiyet alıyor."
Türk işadamları ile OSB kurulacak
Kazakistan'a yatırım yapacak Türk iş adamlarını hazırlamak konusunda arı gibi çalışan Büyükelçi üç aylık görev süresinde başta Ankara ve
İstanbul olmak üzere
Bursa ve
Adana Organize sanayi bölgelerini yerinde ziyaret edip incelemelerde bulundu. OSB kültüründen çok etkilendiğini ve bu yatırımı Kazakistan'a da kazandırmak istediğini aktaran Büyükelçi, "OSB'lerin dünya çapında tecrübesi var. Türk iş adamlarını çağırarak Kazakistan'ın birkaç şehrinde buna benzer merkezlerin kurulmasını hedefliyoruz" dedi.
SABAH