Peki bundan sonra ne olacak?
Erteleme süresi kararın yayımı tarihinde başlıyor, yani 29 Ocak itibarıyla başladı. Erteleme kararının yürürlüğe girmesinin ardından belirlenecek arabulucu, uyuşmazlığın çözümü için erteleme süresince her türlü çabayı gösterecek. Erteleme süresi içerisinde taraflar aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilecek. Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa 6 işgünü taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu’nca çözülecek, aksi halde işçi sendikasının yetkisi düşecek.
Son karar mercii olan Yüksek Hakem Kurulu’nun çoğunluğunu hükümetin seçtiği üyeler oluşturuyor. Bu nedenle Yüksek Hakem Kurulu’ndan sendika lehine karar çıkması beklenmiyor. Ayrıca bu kurulun kararları da kesin ve toplu sözleşme niteliği taşıyor. Yasanın görüşmeleri sırasında bu madde çok tartışılmıştı. Sendikalar böyle bir madde olduğu sürece grev yapılamayacağına dikkat çekmişlerdi.
SENDİKA DEVAM DİYOR
Sendikaya bağlı işçilerin yasal olarak şu aşamada işbaşı yapması gerekiyor. Ancak sendika ertelenmesi yönelik kararına uymayarak grevi devam ettirecek.
Bakanlar Kurulu’nun aldığı 60 gün süreyle grevleri erteleme kararının ardından, Gebze’de grev uygulanan 10 fabrikada yetkili olan Birleşik Metal İş Sendikası Gebze şube Başkanı Necmettin Aydın, "Yasal olarak işbaşı yapmamız gerekiyor belki ama, biz hükümetin aldığı kararı antidemokratik görüyoruz. Genel merkezimiz de bu şekilde karar almıştır. Grev devam ediyor" dedi.