Sosyal medyada verdiği görüntülü matematik dersleriyle fenomen olan "Ekol Hoca", Periscope'tan her gün canlı ders anlatıyor, Twitter'dan öğrencilerin kitap okumalarını takip ediyor, ünlü isimlerle canlı yayın yapıyor.
İzmir Körfez Dershaneleri'nde matematik öğretmenliği yapan Mustafa Mete Ekol'ün, çevirimiçi bir uygulama sayesinde öğrencilere canlı yayınla dersler veriyor, takipçileriyle birlikte kitap okuma etkinliği yapıyor. Diğer yandan ünlü isimleri canlı yayına alarak takipçileriyle buluşturuyor. Son olarak mühendis İbrahim Okuyucu, Periscope'nin ofisini Ekol Hoca ve öğrencileri için görüntüledi ve CEO Kayvon Beykpour'u canlı yayına aldı. Beykpour, çok geniş bir kitleye canlı yayınla verdiği dersler sebebiyle teşekkür etti. Bu konu, İngiltere'deki The Independent başta olmak üzere birçok gazetede haber oldu.
Şu anda yaklaşık 90 bin takipçisi olan Ekol Hoca, fenomen olma hikayesini şöyle anlattı: "Ben 2006 yılında 'ekolhoca.com' internet sitesini açtım. Bu sitede ücretsiz olarak matematik ve geometri ders videoları hazırladım. Bunlardan da öğrenciler dokuz yıldır faydalanıyorlar. Dershanelerin kapanma sürecinde ciddi sıkıntılar yaşadık. Tepkimizi de göstermek için sokağa çıkmadık, taşkınlık yapmadık, çünkü biz öğretmeniz. Sadece haklı tepkimizi sosyal medyada duyurmaya çalıştık. Bu süreçte kendi internet sitemle fazla ilgilenemedim. Dershaneler kapanırsa ne yaparız diye düşündük. Eğer Anayasa Mahkemesi iptal etmeseydi dershanelerin kapanmasını, ben 1 Eylül'de işsiz kalacaktım. Ben öğretmenim, başka iş bilmiyorum, 20 yıldır matematik anlatıyorum. Ne yapabilirim diye internet üzerinden ders videoları anlatmaya başladım. Twitter ve Periscope, çıkış oldu benim için. İbrahim Okuyucu'yla tanıştım. Kitap okuma etkinlikleri yapıyoruz 05.30'da, kendisi ona katıldı. Periscope derslerine katıldı. Bir de ünlülerle canlı yayın yapıyoruz, öğrencilerime özel. İbrahim Okuyucu üzerinden yaptığımız canlı yayınla Periscope'un San Fransisko'daki ofisi de ilk defa görüldü. Periscope CEO'su, çok geniş bir kitleye canlı yayın üzerinden verdiğim dersler sebebiyle bana teşekkür etti, bu da haber oldu."
'ENGELLEMELERİN, YASAKLAMALARIN BİR ANLAMI YOK'
Ders yayınına saat 22.00'de başladığını kaydeden Ekol Hoca, "Sınıf ortamından çok daha eğlenceli, güzel bir ortam. Yayına bağlandığım zaman öğrenciler, katıldığı illeri yazıyor. Konu anlatıyorum, soru soruyorum. Öğrenciler parmak kaldırıyor, anlamadıkları yeri soruyorlar özgür bir şekilde. Yerine göre muhabbet, yerine göre ders anlatıyoruz. Güzel bir ortam oluyor. Her gün ödüllü soruyu bilen ilk öğrenciye NT Mağazaları'ndan, Körfez Yayınları'nın Matematik-2 soru bankasını hediye ediyoruz. O da bir güzellik oldu. O şekilde sabah kitap okuma etkinliği. NASA'daki bir bilimadamıyla canlı yayın da yaptık, çok sayıda kişi katıldı. Amacımız, öğrencilere faydalı olmak. 1 Eylül'de işsiz kalacağını düşünen bir öğretmen, ne yapacağım diye düşünürken öğrencilerimle başka bir ortamda buluştum. Demek ki engellemelerin, yasaklamaların bir anlamı yok." dedi.
Öğrencilerden Halil Zeybek ise, "Ekol Hoca'nın adını 8. sınıfta duymuştum. Arkadaşlarımla birlikte internetten takip ediyorduk. Dershaneye geldiğimde Ekol Hoca'yla tanıştım. İyiki de tanışmışım, mutluyum." diye konuştu.
'İNTERNETİ DOĞRU KULLANMAMIZI SAĞLIYOR'
Hamza Ali Mutlu Güneş de, "Dört senedir Ekol Hoca benim hocam. Ekol Hoca, sadece üniversiteye hazırlama yönünde değil, kültürel olarak da bizi geliştiriyor ve bunu sosyal medyayla çok iyi bir şekilde yapıyor. İnterneti bizim doğru kullanmamızı sağlıyor. Biz interneti, ders dinlemek için ve kitap okumak için kullanıyoruz artık. Öğrencisi olduğum için çok şanslıyım." dedi.
'SESİNDEN TANIDIM'
Dersleri, dershaneden önce internetten dinlediğini anlatan Mert Çetin, "Dershaneye kayıt olduktan sonra derslerimize girmeye başladı. Sesinden tanıdım. Ben de sordum, 'Siz Ekol Hoca mısınız?' diye, o da, 'Evet.' dedi. Ben Ekol Hoca sayesinde netlerimi arttırdım. Teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. CİHAN