Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, buğday fiyatlarının düşmesine karşılık ekmeğe yapılan yüzde 40 oranındaki zammın dar ve orta gelirlinin belini büktüğünü söyledi.
Ülke ekonomisinin alarm verdiğini belirten Türk Büro Sen Şube Başkanı, dar ve orta gelirlinin ezildiğini vurguladı. Hükümetin ekonomik hedeflerinin yılın ilk ayından itibaren sapma gösterdiğinin altını çizen Harmandar, bunun da temel göstergesinin iğneden ipliğe kadar yapılan yüksek zamları gösterdi. Hükümetin enflasyon rakamlarını küçük gösterdiğini de dile getiren Türk Büro Sen Şube Başkanı, pazardaki sebze fiyatlarına yapılan zammın baz alınması gerektiğine dikkat çekti. Harmandar, şöyle konuştu: "2015 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmeleri de yılın ilk ayında hedefinden sapma gösteren bu mali plan ve henüz onaylanmayan 2016 bütçesi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. 2015 Ekim ayından bakıp önündeki Ocak ayını dahi doğru tahmin edemeyenler, 2017 yılına ilişkin karar vermek, sayıları 5 milyonu bulan memur ve emeklilerimizin kaderini kahve fallarına bırakmaktan öteye gitmeyecektir. TÜİK işlenmemiş gıda, enerji, sigara ile altın fiyatlarındaki değişimleri göz ardı ediyor. Bundan dolayı Hükümetle memur, emekli ve dar gelirli anlaşamıyor. Çünkü evdeki hesap çarşıya uymuyor hükümetle hiç ama hiç uymuyor. Bizim için gerçek enflasyon aşağıdaki temel tüketim maddeleri ve harcamalardır. Çarliston biber yüzde 52.99, patlıcan yüzde 52.44, kabak yüzde 41, sarımsak yüzde 59, zeytin yüzde 105 oranında zam görmüşken, memurun maaşına yapılan yıllık yüzde 6 artış çok komik. Bu yapılan zamlar altında belimiz büküldü. Buğday düştü, mazot düştü ama her nasıl oluyorsa Erzurum'da ekmeğe yüzde 40 rekor zam geldi. İşçi, memur ve emekliye verirken elleri titreyenler, kendilerine işçinin, memurun iki katı zam yaptı. Şimdi soruyorum, adalet bunun neresinde?
Evi olmayan, hala okuyan çocuğu olan memur ve emeklilerin vay haline. Bunun için diyoruz ki çalışan memur ve emekli ve işçilerin maaş artışları temel harcama maddelerindeki artışa göre yapılsın. Henüz 2016 yılı bütçesi de Meclis'te onaylanmamışken en azından geçtiğimiz toplu sözleşmede değiştirilen enflasyon farkı hesabından kaynaklı yüzde1,8 oranındaki zararın da telafi edilerek, önümüzdeki dönemde yaşanacak yüksek enflasyona karşı memur ve emeklilerimizi koruyacak yeni tedbirlerin alınması sağlanmalıdır." CİHAN