Ekmeğe yüzde 25'lik zam Meclis'e taşındı

Ekmeğe yüzde 25'lik zam Meclis'e taşındı

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli'nde ekmeğe yapılan yüzde 25'lik zamMeclis'e taşıdı. CHP'li vekil, "Anadolu kırmızı sert buğdayın fiyatında bir önceki yıla göre yüzde 3'lük bir gerileme olmasına rağmen Kocaeli'de gerçekleşen yüzde 25'lik zam oranı fahiş fiyat olarak görüldüğü takdirde bakanlığınızın bir müdahalesi olabilir mi?" diye sordu.

Kocaeli Fırıncılar Odası, geçen kasım ayı içerisinde ekmeğe 25 kuruş zam yapılması için Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne başvuruda bulundu. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetim kurulunun yaptığı toplantıda fırıncıların zam talebini kabul etti. 7 Kasım tarihinden itibaren ise fiyatı 1 Türk Lirası olan 250 gram ağırlığındaki ekmek 1,25 Türk Lirası'na satılmaya başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ekmek fiyatlarının artırılması tartışmaları ile ilgili, "Buğdayın tedarikinde herhangi bir sıkıntı ve artışı gerektirecek bir durum yok." demesinin hemen ardından gerçekleşen zamma Kocaeli'den de tepkiler gelmişti.

CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, Kocaeli'de 250 gramlık ekmek fiyatının yüzde 25 zam ile 1,25 TL olması nedeniyle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. CHP'li vekil, önergesinde, "Bakan Faruk Çelik'in katıldığı basın toplantısındaki açıklamalarına göre, Türkiye'de ekmeklik buğday denilen Anadolu kırmızı sert buğdayın 5 Aralık 2014 tarihindeki fiyatı ton başına 868 TL, 5 Aralık 2015'te ise aynı buğday çeşidinin ton fiyatı 845 TL oldu. Fiyatta yüzde 3'lük bir gerileme gerçekleşti. Ayrıca stoklarda da 4 milyon ton ekmeklik buğdayın bulunduğunun da altı önemle çizildi. Buna rağmen Kocaeli'de ekmek fiyatına yüzde 25 zam geldi."

Hürriyet, Bilecik, Rize ve Gaziantep'te ekmeğe yapılan zamların yıl içerisinde geri çekildiğini ve kazananın vatandaş olduğuna dikkat çekti.

CHP'li vekilin önergedeki soruları şöyle:

-Kocaeli ayrı bir cumhuriyet mi ki, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın söyledikleri Fırıncılar Odası Başkanını ya da o ilde görevli olan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ni bağlamıyor?

-Anadolu Kırmızı Sert buğdayın fiyatında bir önceki yıla göre yüzde 3'lük bir gerileme olmasına rağmen Kocaeli'de gerçekleşen yüzde 25'lik zam oranı fahiş fiyat olarak görüldüğü takdirde bakanlığınızın bir müdahalesi olabilir mi?

-İllerdeki ekmek fiyatı zamları sadece o ilin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni mi bağlıyor, yoksa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuya müdahil olabiliyor mu?

-Bu yıl içerisinde Bilecik, Rize ve Gaziantep'te örneklerini gördüğümüz gibi söz konusu ekmek zammının Kocaeli'de de geri çekilmesi mümkün müdür?
CİHAN
<< Önceki Haber Ekmeğe yüzde 25'lik zam Meclis'e taşındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER