'Ek gösterge ve aylık karşılığı ders saati eşitsizliği öğretmeni mağdur ediyor'

'Ek gösterge ve aylık karşılığı ders saati eşitsizliği öğretmeni mağdur ediyor'

Aktif Eğitimciler Sendikası Adana Şube Başkanı Ömer Yılmaz, öğretmenlerin ek göstergesinin 3600'e yükseltilmesi, 15, 18 ve 20 olarak farklı farklı uygulanan aylık karşılığı ders saatlerinin ise eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sendika binasında basın açıklaması yapan Yılmaz, öğretmenlerin maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olduğunu belirtti. Bu mağduriyetin giderilmesi için ek göstergenin 3600'e yükseltilmesi, 15, 18 ve 20 olarak farklı farklı uygulanan aylık karşılığı ders saatlerinin ise eşitlenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, ek gösterge rakamlarının memurların aylık ücretlerini, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar olacağını doğrudan etkilediğini vurguladı.

Düşük ek göstergenin özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olduğunu ifade eden Yılmaz, "Ek göstergesi 3600 olan memur emeklisi, 979 TL ek maaş ödemesine hak kazanırken, ek göstergesi 3000 olan bir memur emeklisi, sadece 452 TL ek maaş ödemesi alabilmektedir. Bu durumda emekli bir öğretmen 450 TL'lik hak kaybına uğramaktadır. Öğretmenlerimiz emeklilikte aldıkları kıdem tazminatları da aynı nedenle 15 bin TL düşük olmaktadır." şeklinde konuştu.

Öğretmenleri hak kaybına uğratan ve mağdur eden bir diğer uygulamanın da aylık karşılığı ders saatlerindeki eşitsizlik olduğuna vurgu yapan Ömer Yılmaz, "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat; okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat; genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat; atölye ve laboratuar ise haftada 20 saat ders okutmakla yükümlüdür. Hepsi 40 dakikalık derse giren, birbirine benzer yöntem ve teknikleri kullanarak ders işleyen, tamamı 4 yıllık fakülte mezunu olan ve aynı yollarla mesleğe alınan öğretmenlerden kiminin 15, kiminin 18, kiminin de 20 saat ders görevi yapmak zorunda olması hem Anayasaya ve evrensel hukuka aykırıdır hem de iş barışı, eşit işe eşit ücret, adalet ve hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Sendikamızın bu konuda yaptığı ankete katılan 1396 eğitim çalışanından 1188'i, yani yüzde 85'i 'öğretmenlerin aylık karşılığı okuttukları ders saatinin eşitlenmesi gerektiğini' belirtmiştir." bilgisini aktardı.

Yılmaz, ayrıca Aktif Eğitim-Sen olarak öğretmenlerin bu konudaki talebi ve önerilerini resmi bir yazı ile başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara ilettiklerini, taleplerinin hayata geçmesi için ülke genelinde yürütecekleri kampanyaya, bütün öğretmenlerden ilgili yerlere e-dilekçe göndererek destek vermelerini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Ek gösterge ve aylık karşılığı ders saati eşitsizliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER