Ek ders ücretlerine yüzde 100 artış kampanyası

Ek ders ücretlerine yüzde 100 artış kampanyası

Aktif Eğitim Sen Kırıkkale Temsilcisi Tevfik Delice, maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olan öğretmenlerin ek ders ücretlerine yüzde 100 artış kampanyası başlattıklarını söyledi.

Öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi ve yıllardır yerinde sayan ek ders ücretlerinde yüzde 100 oranında artış yapılması gerektiğinin altını çizen Delice, "Aktif Eğitim-Sen olarak, öğretmenlerin bu konudaki talep ve önerilerini, resmi bir yazı ile başta MEB olmak üzere ilgili bakanlıklara ilettik. Taleplerimizin hayata geçmesi için ülke genelinde yürüteceğimiz kampanyaya, bütün öğretmenlerimizden ilgili yerlere ve tüm milletvekillerine e-dilekçe göndererek ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla kokart takarak destek vermelerini bekliyoruz." dedi.

Delice, OECD'nin 'Bir Bakışta Eğitim Raporu 2013'e göre Türkiye'deki öğretmenler, diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre daha çok çalıştığına değinerek, "Ülkemizde öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi 1816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama 1675 saattir. Türkiye'de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 141 saat daha fazla çalışmaktadır. Özetle Türkiye'de görev yapan bir öğretmen hem maaş olarak dünya ortalamasının çok gerisinde maaş almakta bununla birlikte çalışma saatleri açısından da oldukça fazla çalıştırılmaktadır. Çalışmaya karşı olmak, hele gelişmekte olan bir ülkenin daha fazla çalışmasının önüne geçmek tabi ki doğru değildir. Fakat eşit işe eşit ücret bir devlet politikası ise öğretmenlerin bu emek ve gayretleri karşılığını bulmalı, onlara yapılacak ücret iyileştirmeleri ile bir nebze olsun yapılan haksızlıklar telafi edilmelidir. OECD ülkelerinin çalışma saatleri ve yıllık tatil süreleri göz önüne alındığında ülkemizde öğretmenlerin çok çalışıp az tatil yaptıkları rahatlıkla görülecektir. Yani öğretmen haftada 3 gün çalışıp geri kalan sürede yatmamaktadır. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden daha fazla çalışmakta, daha az tatil yapmaktadır.
Dünya Bankası 2012 OECD ülkeleri raporuna göre Türkiye'de bir ilkokul öğretmeni 13 bin 368 dolar, lise öğretmeni ise13 bin 882 dolar yıllık maaş alıyor. OECD Ülkeleri arasında en az maaş alan ülke olarak son sırada yerini alan Türkiye dolar kuru üzerinden 2012 yılından bu yana hiç zam yapmasa bugün 3 TL civarında olan dolar bazında ilkokul öğretmenine 40 bin TL, lise öğretmenine 42 bin TL yıllık maaş vermesi gerekiyor. 2016 yılında yeni başlayan 9/1 öğretmenin maaşı yaklaşık 2 bin 455 TL'dir. Yıllık olarak ise toplam 29 bin 460 TL maaş almaktadır. Doların 3 TL civarında seyrettiğini düşündüğümüzde bir öğretmenin dolar karşılığı maaşı yıllık 9 bin 820 dolara tekabül etmektedir. Bu da gösteriyor ki yıllar hiç durmadan öğretmen maaşını eritiyor, sadece 2012 yılından bu yana yapılan bütün zamlar ve ek ödemeler de eklenerek öğretmen maaşları yaklaşık yüzde 30 oranında erimiş görülmekte ve öğretmenin alım gücü her geçen yıl düşmektedir. Bir dünya devleti olan güzel ülkemizin emektar öğretmenlerine bu ücretler yakışmamaktadır. Yıllardan beri süregelen öğretmen maaşlarındaki erime, ek derse yapılacak yüzde 100'lük artışla bile tam olarak giderilemeyecektir."
CİHAN
<< Önceki Haber Ek ders ücretlerine yüzde 100 artış kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER