Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre üye 34 ülke içinde 15-29 yaş arasında işsiz ve eğitimsiz genç oranın en yüksek olduğu ülke Türkiye. Buna göre ülkemizdeki her yüz gençten 28.4'ü işsiz ve eğitimsiz. Bizden sonra yüzde 26.7 oranıyla Yunanistan geliyor. Bu oranın en düşük olduğu ülke ise yüzde 6.5 ile Lüksemburg. OECD'nin ortalaması ise yüzde 14.0. Yani bizdeki eğitimsiz ve işsiz genç oranı, OECD ülkeleri ortalamasının tam 2 katı.
İş aramayıp çalışmaya hazır olan genç işsizleri de kattığımızda, yüzde 30.9 ile Türkiye'de üç gençten birinin işsiz olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Gençler arasında yüksek öğrenimde okullaşma oranı 2014/2015 öğrenim döneminde yüzde 39.5 olarak gerçekleşti. Kadınlar arasında yüksek öğrenimde okullaşma oranı daha yüksek yüzde 41.1, erkekler arasında ise daha düşük oranla yüzde 38 oldu. Uzmanlar, “Kadınların daha fazla yüksek öğrenim görmesi, Avrupa yolunda modern toplum olmanın önemli bir göstergesidir” yorumunu yaptı.
Gençler arasında işsizliğin yüksek olmasının bazı psikolojik sonuçlara ve sosyal sorunlara neden olduğunu vurgulayan psikologlar, işsizliğin gençlerde, stres ve depresyon yaratıp, kaygı düzeyinde artışa neden olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, “Özgüven kaybının yanı sıra topluma ve aileye karşı isyankarlığa ve çatışmaya neden oluyor. Genci yetiştirip, okutup işsiz bırakmak ortalama verimliliğin düşmesi ve toplumsal maliyetin zayi olması demektir” açıklamasında bulundu.
877 BİN GENÇ İŞSİZİMİZ VAR
TÜRKİYE Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) 19 Mayıs 2016'nın genç işsizliğini değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçtiğimiz pazartesi günü açıkladığı Şubat 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına dayalı DİSK-AR araştırmasında şöyle denildi:
“Genç işsizliği (15-24 yaş) yüzde 18.6, tarım dışı genç işsizliği yüzde 20.8 olarak gerçekleşti. Genç işsiz sayısı son iki yılda 117 bin artarak 877 bine ulaştı. Genç kadın işsizliği, yüzde 20.7'ye tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 24.4'e ulaştı. Genç ve eğitimli işsizliğinde çarpıcı artışlar var. Son iki yılda 181 bin üniversite mezunu işsizler ordusuna katıldı. Üniversite mezunu işsizler 670 bine ulaştı. Üniversiteli işsizlikte iki yıllık artış yüzde 35 oldu.”
KAYNAK: SÖZCÜ