"Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, kurumlar arası yatay geçiş için kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar, yatay geçiş başvurusu yapabilecek. Bu adayların başvurularının değerlendirilmesinde, not ortalaması şartını sağlayanların yerleştirmesinin bitmesi ve boş kontenjan kalması şartı aranmayacak.
Yönetmeliğe eklenen merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçişlere ilişkin maddeye göre, öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği üniversitenin diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için eğitim öğretim döneminin başlamasından itibaren en geç bir ay içinde başvuru yapabilecek.
Bu durumdaki adayların başvuruları, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarınca değerlendirilerek, söz konusu diploma programının ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 10'unu geçmemek şartıyla yatay geçişleri kabul edilecek.
Ayrıca, başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan sıralanarak kontenjan kadar adaya yatay geçiş yaptırılacak.
Özel durumlarda yatay geçiş de ise şiddet olayları ve insani kriz nedeniyle eğitim öğretimin sürdürülemez olduğu Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ülkelerde öğrenim gören öğrenciler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapabilecek. Bu konuya ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek.
AA