Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan
YGS'ye 1 milyon 692 bin 345
aday katılacak.
Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 2 saat 40 dakika sürecek. Ancak adayların, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için en geç 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.
Öğrencilerin yanlarında 2011-YGS Sınava Giriş ve
Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu. Üzerinde fotoğraf ve
TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek. Aksi takdirde adaylar sınava alınmayacak. Öğrencilerin sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir
eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınav sırasında gerekli olan
kalem, silgi, kalemtıraş, saat ile
şekerleme ve peçete
ÖSYM tarafından verilecek. Sınava şeffaf pet
şişe içinde su getirilebilecek. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri
emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 2 saat ve son 15 dakika içinde salonu terk etmeleri
yasak.
Sınav binalarında hiçbir eşya sınava emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor.
Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler.
Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak.
Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz
iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile
kulaklık, kolye, küpe, yüzük,
bilezik, broş,
metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü
elektronik/mekanik cihazla,
çağrı cihazı,
telsiz,
fotoğraf makinesi gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat,
sözlük işlevi olan elektronik aygıt,
hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına kesinlikle alınmayacak.
Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.
Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önem taşıyor.
Sınava girecek adayın yüzünün kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Hiçbir aday 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi'nde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremeyecek.
Tuvalet izni yok
Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika (2 saat) ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa
tuvalete gitmeleri, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek.
Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav salonunda bekletilecek.
Sınavın değerlendirilmesi
YGS'de uygulanan
testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.
YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.
Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön
lisans programları ile açık
öğretim programlarını
tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.
Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu
ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan
yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.