İdare mahkemeleri ikinci dönem yapılan TEOG sınavının yürütmesini durdurdu. Şimdi sınavın iptal olup olmayacağı tartışılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavıyla ilgili adeta kaos yaşanıyor. Aynı 6 soruyu yanlış yapan öğrencilere sistemin ‘ikili kopya’ kabul edip sıfır verildiği ortaya çıktı. Yaklaşık 10 bin öğrenci mağdur oldu. Binlercesi MEB’e itiraz etti. İstanbul Zeynep Kamil Ortaokulu’nda 8. sınıf öğrencileri İlkay Ölge ile Buse Uzunoğlu, o mağdurlardan sadece ikisi.
MEB?SAVUNMA?VERMEDİ
Mahkemeye başvuran iki öğrenci, yürütmenin durdurulmasını istedi. Talebi değerlendiren Ankara 10. İdare Mahkemesi ile Ankara 16. İdare Mahkemesi öğrencileri haklı buldu. Her iki mahkeme de ikinci dönem yapılan TEOG sınavı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Her iki karar 26 Haziran’da çıktı. Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi MEB’e 7 günlük savunma süresi verdi. Aradan geçen 7 güne rağmen MEB savunma vermedi. Bu durumda ikinci dönem TEOG ya iptal olacak ya da sınavda sıfır alan öğrencilerin puanları yeniden hesaplanacak. Puanların yeniden hesaplanmasıyla yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin sıralaması değişecek.
Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, bakanlığın sınavı iptal etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Mahkemenin kararının sınavda yer alan soruların iptaliyle ilgili olduğunu belirtti. “Dolayısıyla Bakanlığın yapacağı, iptal olan sorulara göre TEOG puan hesap formülünü değiştirip iptal edilen sorulara göre yeni bir formülle TEOG puanı hesaplamak” diyen Nazik Kösegil “Bakanlık üst mahkemenin verdiği kararı bekleyecek. Bu karara göre de sınav puanlarını tekrar hesaplayacak” açıklamasını yaptı.
YERLEŞTİRMELER GECİKEBİLİR
Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray ise 7 Temmuz’da açıklanması beklenen öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanı’nın (YEP) açıklanmasının gecikebileceğini vurguladı. MEB’in ‘ikili kopya’ sistemini iptal etmesi gerektiğini belirtti. Altunsaray “Geçen sene her 1 puanda öğrenci yaklaşık 2500 kişiyi geride bırakmaktaydı. Sonuç olarak öğrencinin mağduriyeti giderildiği zaman artı 38 puan alıp 9 bin 500 kişiyi geride bırakmış olur” diye konuştu.
Bakanlık kararı uygulamalı
Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe “Mahkeme kararı yetmiyormuş gibi bir de ikili kopya skandalı ile kopya çekip çekmediği belli olmayan öğrenciler, bilgisayarların vermiş olduğu kararlara mahkûm edilmektedir. Bakanlık yapmış olduğu yanlış uygulamaların farkına vararak bir an önce öğrencilerin mağdur olmayacakları düzenlemeleri gerçekleştirmeli ve mahkeme kararlarına uygun çözümleri uygulamaya koymalıdır” şeklinde konuştu.
Aileler karardan memnun
Bugün'ün haberine göre, karar mağdur aileleri sevindirdi. İlkay Ölge’nin annesi Huriye Ölge, “Derdimi MEB’e anlatamadım. Onlardan çok mahkeme bizimle ilgilendi. Herkes koltuğunun ve makamının peşinde. Öğrencilerin mağduriyeti onları hiç ilgilendirmiyor. Aldıkları parayı hak etmeyerek iş yapıyorlar. Bu kara düzene derhal son verilmeli” dedi.