Bir gazetede çıkan röportajında
Türk okulları ile ilgili sözlerinin hatalı nakledildiğini belirten Prof. Ateş, “Bu okullarla ilgili yayınlanan bir kitabın (Barış Köprüleri) editörlüğünü yapmış birisi olarak, bu eğitim kurumlarını bir tür CIA uzantısı olarak değerlendirmem mümkün değil.” dedi. Kendi ağzından verilen “Bu okulların doğrudan doğruya
Amerikan sermayesi ve gücü etkisiyle yapıldığını düşünüyorum.” şeklindeki sözleri söylemesinin mümkün olmadığını belirten Ateş, “
Anadolu insanının büyük fedakârlıkları olduğunu biliyorum. Bir ülkedeki bir okulun finansmanını, Anadolu’dan bir kentin üstlendiğini görüyoruz.” diye konuştu. Uçağa binemediği için okulları gezemediğini anlatan Ateş, şöyle devam etti: “
Türkçe Olimpiyatı töreninde de söylemiştim. Bu okullar,
Türkiye’nin diplomatlarının yapamadığı propagandayı yapan, Türkiye ve Türkçe sevgisini bu ülkelere götüren kurumlardır. Bu okullarda okuyan çocukların bulundukları ülkelerin seçkin ailelerin çocukları olduğunu da düşünürsek, bir süre sonra bu ülkelerde Türkiye ve Türkçeye aşina ve sevgi duyan bir kuşağın iktidara geleceğini düşünebiliriz. Bunun önemini lafla ifade etmek çok zor.” Ateş, okulların açılmasını
teşvik eden
Fethullah Gülen’le ilgili olarak ise şunları söyledi: “Röportajın kendisini üzdüğünü öğrendim. Zaten çok sıkıntıları olduğunu bildiğim dönemde üzülmesine neden olmak beni üzdü. Bir hatadan kaynaklanan bu durumun unutulup gitmesini dilerim.” Bazı yerlerdeki okullardan ABD yönetiminin memnuniyet duyduğunu düşünen Ateş, “Buradaki kastım Amerika’nın bu okulları kurdurması değil, kendisinin giremediği bazı yerlerde bu okulların bulunmasından memnuniyet duymasıdır.” ifadelerini kullandı.