Yönetmeliğe göre, öğretmenliğe ilk defa
atanacaklar 40 yaşından gün almamış olacak.
Öğretmenlerin
yer değiştirme talepleri norm kadro açığı ve
hizmet puanı üstünlüğüne göre değerlendirilecek.
Öğretmenlik kadrolarına Haziran-
Eylül döneminde atama yapılabilecek. Ancak Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde kadro imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilecek.
Atamalarda, öğretmenliğe ataması uygun görülmeyenler ile herhangi bir şekilde görevine son verilen veya meslekten çıkarılanlardan bu işlemin durdurulmasına ya da iptaline ilişkin olarak haklarında yargı kararı verilenlere, sağlık nedeniyle
öğretmenlik dışında başka bir göreve atananlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazananlara, öğretmenlik görevine ilk defa atanmak isteyenler, görevden çekilen veya çekilmiş sayılanlardan tekrar öğretmenliğe dönmek isteyenlere, daha önce öğretmenlik görevinde bulunmuş olup da halen başka görevde bulunanlardan tekrar öğretmenliğe dönmek isteyenlere öncelik verilecek.
BİLGİSAYAR ŞARTI
İlk defa öğretmen olacaklar öğrenimleri süresince en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi alacaklar veya
bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olacaklar.
İlk defa atanacak öğretmenler için
Kamu Personeli
Seçme Sınavı'nda aldıkları puanlar, açıktan atanacaklar ile yüksek
öğretim kurumlarından geçenlerin öğretmenlikteki/yüksek öğretim kurumlarındaki hizmet süreleri öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, kurum içi ilk defa veya kurum içi yeniden atanacakların; öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, kurumlar arası ilk defa veya kurumlar arası yeniden atanacakların öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, açıktan ilk defa öğretmenliğe atanacakların, memuriyetteki hizmet süreleri esas alınacak. İlk defa atama kapsamında aynı alana atanacakların
KPSS'de almış oldukları puanların eşit olması durumunda ataması yapılacak
adayın seçiminde; eğitim bilimleri testindeki puan üstünlüğü, bunun da eşit olması durumunda KPSS genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri testlerindeki doğru
cevap sayısı fazla olana, bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda
kura yoluna başvurulacak.
ATAMA SONUÇLARI KAMUOYUNA DUYURULACAK
Atamalarla ilgili sonuçlar, basın ve yayın organları ve diğer
iletişim araçlarıyla kamuoyuna duyurulacak.
Her ikisi de öğretmen olan eşlerin yer değiştirme istekleri alanlarındaki norm kadro açığı ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle aynı yere birlikte atanabilmelerine imkan verecek şekilde birlikte değerlendirilecek.
İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı,
emniyet hizmetleri sınıfı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup
subay,
astsubay,
jandarma uzman erbaş ve uzman erbaş ile hakim ve savcıların öğretmen olan eşlerinin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle eşlerinin atandıkları yerleşim yerlerinde belediye sınırları içinde alanlarında norm kadro açığı olan eğitim kurumlarına yapılacak. Bunun mümkün olmadığı durumlarda bu öğretmenler,
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı
Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm
Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğe göre tahsis edilen boş öğretmen norm kadrolarına atanacaklar.
Fen,
Anadolu,
sosyal bilimler ve benzeri türdeki eğitim kurumlarına, ilgili mevzuatı çerçevesinde özel yöntemlerle atanan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle aynı tür ve derecedeki eğitim kurumlarına yapılacak.
Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte v
e devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranacak. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmayacak.
İsteğe göre yer değiştirme bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan veya tamamlamış sayılanlar ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayan öğretmenlerden bulundukları ilde üç yılını tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilecekler.
İL İÇİNDE VE İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRMELER
Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler ile özür durumunu belgelendirenler il içinde eğitim kurumu tercihi yapmak suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.
İller arası yer değiştirmede, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan veya tamamlamış sayılanlar ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, Bakanlıkça belirlenecek yer değiştirme takviminde belirtilen sürelerde yer değiştirme isteğinde bulunabilecekler.
Öğretmenlerin sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle belirtilen şartlarda yer değiştirme suretiyle atamaları yapılabilecek.
Bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet ve özür gereklerinin birlikte karşılanması temelinde değerlendirilecek. ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Bakanlık kadrolarına 11/6/2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar; Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az üç yıl, İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az dört yıl, Birinci Hizmet Bölgesine dahil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az beş yıl veya her üç
bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlü olacaklar.
Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler bu yükümlülüklerini, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dahil illerden birinde yerine getirebilecekleri gibi, birden fazla ilde veya ilçede de yerine getirebilecekler. Ancak, bu bölünme sonucu her hizmet bölgesinde veya içindeki illerde ya da ilçelerde geçirilmesi gereken çalışma süresi iki yıldan az olamayacak.
ZORUNLU ÇALIŞMADAN MUAF TUTULACAKLAR
Bedensel Engeli Değerlendirme Komisyonu'nca değerlendirmeye alınan öğretmenlerden özel yaşamında desteğe ihtiyacı olduğu belirtilenler, eşi şehit olanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacak.
Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin; zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında fiilen öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılacak.
Yılda bir defada veya parça parça toplam doksan günden fazla bölge dışında yurtiçinde ve yurtdışında geçen geçici görev süreleri, askerlik dahil aylıksız izinli olarak geçirilen süreler, Milli Eğitim Akademisi ve
Türkiye ve
Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde geçirilen süreler,
sözleşmeli, ücretli ve
vekil öğretmenlikte geçirilen süreler ile zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen iller dışında vekaleten geçirilen hizmet süreleri, görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanların geçirdikleri süreler zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak.
Yer değiştirme suretiyle atamalar
yarı yıl tatili ile Haziran, Temmuz ve
Ağustos aylarında yapılabilecek.
Yönetmelikte öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum,
ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi,
ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak Türkiye 3 hizmet bölgesine ayrıldı.