'ÖSYM eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor'

Türkiye Öğretmenler Sendikası ÖSYM'nin eğitimde fırsat eşitliğini yok ettiğini, şaibelerin azalmayacağını öne sürdü.

'ÖSYM eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor'

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in sınavlarla ilgili açıkladığı gerekçeyi trajikomik bir yaklaşım olarak değerlendirerek, “ÖSYM eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor.” eleştirisini getirdi.

Dikmen Onat, yaptığı yazılı değerlendirmede, soruların tekrar kullanımının amaçlandığı söylemine ‘kargalar bile güler’ diye tepki göstererek, “ÖSYM de soruları hazırlayanlar yetersiz mi kalmaktadır? Yeni soru mu kalmamıştır? Yoksa ÖSYM kendine güvenememekte midir? Yani ÖSYM bünyesine nitelikli öğretmenleri almamakta mıdır? Yoksa burada da torpil mi işlemektedir? Eğer böyleyse açıkça bu görevini yapamamanın itirafıdır. Zaten ÖSYM`nin son yıllarda yaptığı sınavların çoğu şaibeli veya hatalıdır. Bu tür bir soru açıklamama, bu şaibeleri azaltacak mıdır?” dedi.

“BU DURUM TESTİN GÜVENİLİRLİĞİNİ DÜŞÜRÜR”

Çoktan seçmeli testlerle yapılan sınavlarda sınav sorularının hiçbir şekilde öğrencilere verilmediğine dikkat çeken Onat, şöyle devam etti:
“Eğitim bilimciler bu durumun testin güvenirliğini düşürdüğünü öteden beri söylemektedirler. 
Ülkemizde gerek ÖSYM’nin gerekse MEB’in yaptığı çoktan seçmeli test sınavlarında sorular herkes ile paylaşılmaktaydı. Hatta ÖSYM yaptığı sınavların soru kitapçıklarını liselerin kütüphanesine gönderirdi; böylece sınava hazırlanan öğrencilerin ne tür bir sınavla karşılaşacaklarını bilmeleri sağlanırdı.
Yine bilindiği gibi eğitimde fırsat eşitliğini sağlayamadığını itiraf eden bir bakanlık, yine uluslararası raporlarla da Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğini sağlamadığını belirtirken geçmişte ÖSYM ile yaptığı tüm sınav sorularını açıklarken ve hatta liselere soru kitapçıklarını göndererek bir nebze olsun fırsat eşitliğini yakalamaya çalışırken şimdi bu uygulamadan da vazgeçmektedir.” 

SORUNUN YANLIŞLIĞINI NASIL İDDİA EDECEĞİZ”

“ÖSYM fırsat eşitliğini tamamen göz ardı etmek mi istemektedir?” diye soran Onat, “Bununla birlikte sorduğu sorular üzerine bin bir analiz yapan, bununla da yetinmeyip hangi soruyu nerede eğitim almış öğrencinin doğru yanıtladığını bilen ÖSYM neden soru metinlerini yayınlamaktan kaçınmaktadır? Hangi sorunun doğru hangi sorunun yanlış olduğunu kim bilecek? Sorunun yanlışlığını nasıl iddia edeceğiz? Yani kısaca ben ne dersem olur demeye mi getiriliyor?” sorularını da yöneltti.
Genel Başkanı Dikmen Onat, TÖS’ün konuya ilişkin görüşünü şöyle aktardı:
TÖS her zaman sıralama türü yarışma sınavlarına karşı olmuştur. Bu tür sınavlar öğrencilerimize bir şey vermediği gibi eğitim sisteminin yozlaşmasına neden olmaktadır. 
2 milyon insana sınav uygulayıp sınav sorularının açıklanması sınavın güvenirliğini düşürmez, tam aksine yapılan sınavın sorularını açıklamak sınavın güvenirliğini yükseltir.
Sınavla ilgili tüm istatistiki bilgilerin (en çok hangi sorunun yapıldığı- sorunun güçlük dereceleri- soruların okul türüne göre doğru yanıtlanması, soruların bölgelere göre doğru yanıtlanması vb) eğitimin paydaşlarıyla (MEB-sendikalar-dernekler) paylaşılması gerekmektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber 'ÖSYM eğitimde fırsat eşitliğini yok ediyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER