72 bin öğretmene mühendislik yolunu açan yasa taslağı hazırlayarak ÖSYM'ye gönderdi. ÖSYM de bu öğretmenler için ‘Mühendislik Tamamlama Sınavı' yapacağını duyurdu ve 21 Temmuz'u belirledi. Ancak aynı gün ve saatte yapılacak Dikey Geçiş Sınavı dikkate alınmadı. İki sınava da girmek isteyen ve birini tercih etmek zorunda kalan adaylar düzenleme yapılmasını istiyor.
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, Mezun olduktan sonra yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle tekrar üniversite sınavına girip ön lisans (2 yıllık) programlarını kazanan ve DGS ile mühendisliğe geçmeyi hedefleyen adaylar bu iki sınavdan ancak birini seçmek durumunda kaldı. Sorunu ÖSYM’ye ileten adaylara, “Mühendislik Tamamlama adaylarının DGS’ye girme hakkı yoktur. DGS’ye ön lisans mezunları girebilir. Lisans mezunları girememektedir. Bunun yanı sıra mühendislik tamamlama adayları lisans mezunudur.” cevabı verildi. Adaylar ise iki sınava da giriş haklarının olduğunu ve bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini söylüyor.
Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olan Ümit Yurdal, aynı zamanda meslek yüksekokulunu bitirdiğini söylüyor. Yıllarca mühendis olabilmek için uğraştığını belirten Yurdal, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı: “Çok çabaladım ancak katsayı nedeniyle mühendis olamadım. Katsayı sorununu aşabilmek için DGS’ye girmeye karar verdim. Sınavla mühendis olabilmek adına iki yıllık okulu da bitirdim. Meslek yüksekokulu mezunlarına tanınan dikey geçiş hakkından yararlanmak için bu yıl DGS’ye girmeyi planladım. Yıl boyunca sürekli ders çalıştım ve sınava hazırlandım. Ancak girmek istediğim iki sınavın da aynı saatte olduğunu öğrendim. Ben de mecburen DGS’ye girmeyi tercih ettim. Çünkü Mühendislik Tamamlama Sınavı bu yıl ilk kez uygulanıyor. İçeriğinin ne olacağı belirsiz.”
Adayların birçoğu sorunun çözümü için YÖK ve ÖSYM’yi aramalarına rağmen kurumlardan bir düzenleme sinyali gelmedi. Adaylar iki sınavdan birinin öğleden sonraya alınıp başvurularının yenilenmesi gerektiğini önererek ÖSYM’nin bugüne kadar aynı saate iki farklı sınav koymadığını hatırlatıyor. Mühendislik tamamlama yolunu seçen adaylar, 1 yıl üniversite eğitimi alıp mühendis olabiliyor. DGS yolunu seçenler ise en az iki yıl üniversite okumak durumunda.