Mesleki ve
teknik liselerde
sertifikaya dayalı sisteme geçiliyor. Bu sistemle mesleki ve teknik liselerde ''tasdikname'' uygulaması son bulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik liselerdeki bölümleri yeniden düzenleyerek 42 alan ve bu alanlara bağlı dallar belirledi.
Geçen eğitim
öğretim yılında mesleki ve teknik liselerin 9.
sınıflarını bitirip, gelecek
eğitim-öğretim yılında 10. sınıfı okuyacak öğrenciler yeni belirlenen alanlara göre öğrenim görecekler.
MEB, söz konusu liselerdeki bölümleri yeniden düzenleyerek, 42 alan ve bu alana bağlı 194 dal belirledi. Bu çerçevede bazı bölümler kapatılırken bazıları alanlara, bazıları da dallara dönüştü. Ders saatlerinde değişiklik yapılmazken, içerikleri yenilendi.
Buna göre, 9. sınıflarda diğer liselerle birlikte ortak
dersleri alacak mesleki ve teknik lise öğrencileri bu sınıfta hangi alanı seçeceğine karar verecek. Öğrenciler 10. sınıfta ''alan'' eğitimi görmeye başlayacaklar ve
eğitim-öğretim yılı sonunda hangi dalı seçeceklerini de kararlaştıracaklar. Alan eğitimi 11. sınıfta da devam edecek ancak öğrenciler yönelecekleri dalla ilgili yeterlilikler konusunda da eğitim alacaklar.
Alan eğitiminde öğrencilere o alanla ilgili temel bilgi ve yeterlilikler, ortak bilgi ve beceriler kazandırılması amaçlanıyor.
Öğrenciler 12 sınıfta (son sınıf) sadece seçtikleri dalla ilgili uygulamalı eğitim alacak. Böylece öğrencilerin okulu bitirdiklerinde bir dalda uzmanlaşmış olmaları amaçlanıyor.
Mesleki ve teknik liseleri başarıyla tamamlayan öğrencilere diploma verilecek. Ancak herhangi bir nedenle liseyi tamamlayamayan öğrencilere ''tasdikname'' verilmesi uygulaması kalkacak.
MEB
Müsteşar Yardımcısı
Salih Çelik, okula gitmemiş ancak işi öğrenmiş birinin de sertifika alabilmesine olanak sağlanacağını kaydetti. Çelik, ''Örneğin bir çocuk,
kuyumcu olan babasının yanında bu işi öğrenmişse bu sınava girebilecek hangi seviyede kazanımı varsa o düzeye göre sertifika alabilecek'' dedi.