Öğrenciler şimdiden okuyacağı bölümlerin istihdam alanlarını merak ediyor. FEM Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, Maliye Bölümü Mezunları Nasıl Farkındalık Oluşturabilir? sorusunu Samanyoluhaber.com okurları için değerlendirdi.
Maliye Bölümü Mezunları Nasıl Farkındalık Oluşturabilir?
Maliye bölümden, kamu ve özel sektörde, mali konularla ilgili alanlarda, ekonomi ve hukuk bilgisinden de yararlanarak, gerekli teknik bilgi ve yöntemlerin edinilmesi, mali konularla ilgili karşılaşılan sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm üretilmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır ve bu alanda çalışacak elemanlar yetiştirilir.
Genel olarak maliyenin çalışma alanı, kamu harcamalarının hukuki ve ekonomik değerlendirilmesi, özel kesim ve kamu kesimi arasındaki fon akımlarının ekonomik ve sosyal etkileridir.
Maliyeciler özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nda denetleme görevi yapan elemanlar, maliye müfettişi, hesap uzmanı, gelirler kontrolörü, vergi kontrol memuru, vergi yoklama memuru olarak çalışırlar.
Uygulama görevi yapanlar ise defterdar, gelir müdürü, muhasebe müdürü, vergi dairesi müdürü ve vergi dairesi memuru olarak görev yaparlar.
Maliye mezunlar; Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Devlet Planlama Teşkilatı, Mahalli İdareler, Belediyeler, Sayıştay ve diğer kamu kuruluşları ile bankalarda ve özel sektörün değişik kuruluşlarında iş bulabilirler.
Ayrıca muhasebe ve mali müşavirlik büroları açabilirler. Mezunlar genellikle kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda denetçi ve yönetici olarak çalışmaktadır.