Eğitim sisteminin ‘yapboza’ dönüştüğünü vurgulayan eğitimciler, 12’ye çıkan sınav sayısının riskleri de arttırdığını kaydetti.
MEB’in Seviye Belirleme Sınavının (SBS) yerine getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında sorunlar bitmek bilmedi. 1 milyon 287 bin 874 sekizinci sınıf öğrencisinin beklediği sonuçlar bu kez de mahkeme engeline takıldı.
Bakanlık, ‘hatalı 2 soru olduğu gerekçesiyle açılan davanın sonuçlanmasını beklendiğini’ açıkladı. Yaşananlara ise eğitimciler tepki gösterdi.
TEOG’U BAŞARAMIYORLAR
Geçen yıl TEOG sınavı sonrası açılan davaları hatırlatan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, hatalı soruların bir gelenek haline geldiğini söyledi. Karaca, “Önce SBS sonra TEOG dediler. Çocuklar deneme tahtası haline getirildi. Olan geleceğimize oluyor” dedi.
SİYASİ KADROLAŞMA KURBANI
Merkezi sınavı ortadan kaldırmak için TEOG’un getirildiğini belirten Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Çocuklar 12 dersten sınava giriyor. Sınav sayısı arttıkça riskler de çoğaldı. Hatalı sorular daha çok baş gösterdi” diye konuştu.
Koncuk, eğitimin siyasi kadrolaşmaya kurban gittiğini savundu.
MEB, SORUNLAR YUMAĞI
TEOG’un eğitimin kara dönemi olarak tarihe geçeceğini vurgulayan Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe ise “TEOG’da ilk günden beri sorunlar bitmedi. MEB sorunlar yumağında kaybolurken, sistemin verdiği zararlardan en çok etkilenenlerin başında veliler ve çocuklar geliyor” dedi.
268 İTİRAZ GELDİ
MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, 28 Aralık 2014’teki açıklamada 26-27 Kasım’daki 1. ortak sınavla ilgili 268 itirazın geldiğini belirtmişti. Geçen yıl sorulara 8 bin 200 itirazın geldiğini de hatırlatan Kurt, “Sorulardan sadece 2’sine itiraz geldi. Biri Matematik, diğeri Türkçe. Biz de akademisyen arkadaşlarımızla oturup değerlendirdik. Neticede biz sorumuzun hatalı olmadığı kanaatindeyiz” demişti.
BUGÜN