Şimdi ise çoğu ya bilgisayar laboratuvarında ya da internet kafede. Her öğretmen gibi bunun farkına varan Ali
Kavaklı ile
Selçuk Koyuncu, www.kelimekesfi.com
sitesi ile öğrencilerinin arasına katıldı. Site, öğrenciler için tasarlanmış olsa da herkes davetli.
Televizyonda izlediğimiz kelime yarışmaları bizi bir hayli heyecanlandırıyor. Bir Kelime-Bir İşlem, Kelime
Oyunu, Kelimenin Gücü, Passaparola söz konusu yarışmalardan bazıları. Ekran başında hafızamızı zorlamaya hazırlanıyoruz. Kısacık süre zarfında doğru kelimeyi bulmaya çalışan yarışmacıyı koltuğundan kaldırıp oturacak gibi oluyoruz neredeyse. Cevabı ondan önce bulunca da gururlanıyoruz. Ekrandaki kelime yarışmalarının online katılımlarından sonra karşımıza ilginç bir site çıktı: www.kelimekesfi.com. Öğrendik ki: "
Öğrencilerim neredeyse ben oradayım." diyen iki öğretmen, kelime dağarcığını zenginleştirmek için yarışma tadında bir site hazırlamış.
Ali Kavaklı, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni.
Kütahya Gazi Kemal
Bilim ve
Sanat Merkezi'nde üstün zekâlı çocuklara
ders veriyor. Hafta içi her sabah yaptıkları
okuma dersinde öğrencilerinin bilmediği çok kelime olduğunu fark etmiş ve bunu arkadaşı Selçuk Koyuncu ile paylaşmış. Koyuncu, Bayrampaşa'daki Mustafa Itrî İlköğretim Okulu'nun
Türkçe öğretmeni. 'Kelime Keşfi' iki hocanın ortak projesi. Site aslında öğrencilere yönelik, ancak ilgi yaş sınırını biraz aşmış.
Öğretmenler bile sitenin müdavimi.
Nedir bu kelime keşfi dedikleri?
Kelime keşfi, öğrencilerin kişisel kelime hazinelerini zenginleştirmek amacıyla tasarlanan kelime oyunu. Bu oyun sayesinde öğrenciler, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının seçkin
roman ve hikâyelerinden seçilmiş, günlük hayatta çok fazla kullanmadıkları kelimeleri eğlenceli bir biçimde öğrenebiliyor. Dolaylı olarak yazarlar ve eserleri hakkında bilgi sahibi oluyor, kelimeleri öğrendikçe de seçkin eserlerini okuma isteği duyuyorlar.
Projedeki kelimeler, Türk Dil Kurumu'nun Büyük Türkçe Sözlüğü'nden alınmış anlamlarını içeriyor.
Rütbenizi Dede Korkut veriyor
Kelime keşfine başlamak için yapmanız gerekenler şunlar: Siteye girip üyelik formunu doldurun, sisteme üye olun. Yöneticinin onayından sonra kullanıcı adı ve parolanızla sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş yapıldıktan sonra sistemin çalışma prensibinin anlatıldığı bölüme ulaşılıyor. Türk kültürünün günümüze aktarılmasında önemli bir yeri olan Dede Korkut, her aşamada sistemin çalışmasıyla ilgili bilgilendirmeler yapıyor. Keşfe başlıyorsunuz. Kelimelerin anlamını doğru ve hızlı tahmin ettikçe puan kazanıyorsunuz. Kazandığınız puanlara göre Dede Korkut isim veriyor: Asistan, tecrübeli, kitap kurdu, kebikeç, ordinaryüs ve üstat... Testleri çözdükçe kelime dağarcığınız genişliyor; puanınıza göre rütbeniz artıyor.
Kelime testleri; yazara, kitaba, doğru ve yanlış işaretlenen kelimelere göre sınıflandırılmış. Testler, kelimelerin bilinirlik ve günlük hayatta kullanılırlık durumlarına göre "Basit, orta, zor" şeklinde; soru sayısına göre "5 Soru, 10 Soru" şeklinde. Puanlar, testlerin zorluk derecesine (Basit, orta, zor) ve soru sayısına göre kademeli olarak artıyor. "Zor" ve "10 Soru" seçenekleri daha çok puan kazandırıyor.
Kelime keşfi, Eğitim Metotları Proje Yarışması'nda
Kelime keşfi projesi, projeler ile yapılandırıcı eğitim ve öğretime adapte olmaya yardımcı olan Eğitim Metodları Proje Yarışması'nda (EMEPYA) 1796 proje arasından 151 proje içine girerek
finalde yarışmaya hak kazandı. 16-17
Nisan tarihlerinde Ankara'da Turgut
Özal Üniversitesi'nde final yarışması yapılacak.