Zorunlu
hizmet artık
doğu illeriyle sınırlı olmayacak.
Sağlık ve eş durumuna bağlı
tayinler zorlaşacak.
Bilgisayar kullanmayı bilmeyenlerin ataması yapılmayacak.
Öğretmenlerin ‘korkulu rüyası’ olan zorunlu hizmet, artık Doğu ve
Güneydoğu ile sınırlı olmayacak. Orta
Anadolu ve
batı illerinin uzak ilçelerinde görev yapanlar da zorunlu hizmeti yerine getirmiş sayılacak. Ankara’nın Haymana ve Çamlıdere; İzmir’in Kiraz, Kınık ve Beydağ; Adana’nın Aladağ, Feke, Karaisalı; Afyon’un Başmakçı; Antalya’nın Akseki ve Gündoğmuş ile Bursa’nın Orhaneli ve Büyükorhan gibi ilçeleri de zorunlu hizmet bölgesi oluyor.
Milli Eğitim Bakanı
Hüseyin Çelik, ‘ilçe bazında zorunlu hizmet uygulamasına gidilmesini ‘reform’ olarak nitelendirdi. Doğudaki geri kalmış yöreler için geçerli olan zorunlu hizmetin bugüne kadar il bazında tespit edildiğini hatırlatan Çelik, mahrumiyet bölgesi’ tabirini Türkiye’nin gündeminden çıkarmak istediklerini kaydetti. Çelik, şöyle konuştu: “
Balıkesir normalde birinci hizmet bölgesidir. Edremit ilçesi ile Dursunbey’i de aynı kategoriye koyarak atamaları yaparsanız büyük yanlışlık olur. Ankara’da Haymana ile Çankaya’yı aynı kriterlere tabi tutamazsınız. Bu ilçelerde maalesef nitelikli kamu personeli bulmakta büyük zorluklar yaşanıyor. Bu sebeple zorunlu hizmeti ilçeler bazına indiriyoruz.”
Bakanlığın yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı ‘Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ bir dizi yenilik içeriyor. Düzenlemeye göre, öğretmenlikten
istifa edenler 5 yıldan fazla ara verirlerse tekrar mesleğe dönemeyecek. İlk defa öğretmen olarak atanacak kişilerden, ‘en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi aldığını gösteren
belge’ veya ‘
bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesi’ istenecek. ‘
Boşanma ve eşin
emekli olması’ öğretmenlerin tayin isteme sebebi olmaktan çıkarılacak. Yüksek
lisans ve doktora yapan öğretmenlerin öğrenim özrü’ gerekçesiyle görev yerinin değiştirilebilmesi için zorunlu hizmeti tamamlamış olmaları gerekecek.