Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yönlendirme ve sanatsal faaliyetlerin daha etkin hale getirilmesi için toplam haftalık
ders saati içinde seçmeli ders saati oranını artıracak ve sınav odaklı olmayan bir
müfredat dönüşüm programı uygulayacak. 2012 yılı hükümet programında eğitime ilişkin hedefler de yer alıyor.
Programda, eğitim sisteminde kaliteyi yükselten bir dönüşüm programının uygulanacağı belirtilerek, eğitim yönetimi, öğretmen yetiştirme süreçleri, müfredat, eğitim, ortam ve araçlarının bu dönüşümü destekleyecek şekilde güçlendirileceği bildirildi. Eğitim alanında izlenecek politikalar şöyle sıralandı:
- Ortaöğretimde okullar arasında başarı farklılığını asgari düzeye indirmek amacıyla okul türleri azaltılacak. Genel
ortaöğretim, mesleki ve
teknik ortaöğretim, okul türü yerine program çeşitliliğine göre yeniden yapılandırılacak.
-
Seçmeli ders saati oranı artırılacak.
- İlk ve ortaöğretimdeki öğrenciler için yönlendirme faaliyetleri ve sosyal aktiviteler artırılacak ve etkinleştirilecek.
Sınav odaklı olmayan bir müfredat dönüşüm programı uygulanacak.
MEB,
İŞKUR,
TOBB, İşçi ve
İşveren Sendikaları Konfederasyonları işbirliğinde yürütülecek bu çalışmalar kapsamında, öğrencilerin ruhsal ve fiziksel gelişimleri ile becerilerini artırmaya yönelik sportif, sanatsal ve kültürel aktivitelere katılımı artırılacak.
- Başta şiddet olmak üzere
disiplin sorunlarının giderilmesine yönelik tedbirler artırılacak.
- Kalite güvence sistemi geliştirilecek. Çalışmalar MEB, YÖK, üniversiteler, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) işbirliğinde yürütülecek.
-
Okullar arasındaki imkan farklılıkları azaltılacak. Eğitim kurumlarına yapılan eğitim harcamaları, öğrenci maliyetleri, eğitim kurumlarına ve öğrencilere yapılan yardımlar gibi ihtiyaç duyulan istatistiki bilgiler ile hane halkı eğitim harcamaları sistematik olarak tespit edilecek ve yayınlanacak.
- Okul öncesinde fiziki altyapı sağlanacak.
- Eğitimde
Türkiye ortalamasının gerisinde kalan illere öncelik verilecek.