Öğrencilerin olumsuz davranışlarının önüne geçmek ve sorunları çözmek amacıyla kısa süre önce hayata geçirilen ''Gönüllü Nöbetçi
Veli Projesi'' olumlu neticeler vermeye başladı.
Atatürk Üniversitesi (AÜ)
Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali tarafından hazırlanan ve Sürmene ilçe merkezindeki Hasan Tahsin Kırali, Yakup Kalafatoğlu ve Ayşe Kırali ilk
öğretim okullarında uygulamaya konulan projeyle velilerin de okullarda görev almaları sağlandı. Projeyle, velilerin okulu yakından tanımaları, problemleri görmeleri, giriş ve çıkışlarda ortaya çıkan sorunların azaltılması amaçlanıyor.
Ayşe Kırali İlköğretim
Okulunda
gönüllü nöbetçi velilik yapan Muradiye Emuce AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 çocuğunun okulda eğitim gördüğünü belirterek, ''Projeyi, hem çocuklarımıza sahip çıkma, hem de okulumuzu çocuklarımıza tanıtma açısından çok güzel ve olumlu buluyorum'' dedi.
Okuldaki nöbet sırasında sürekli hareket halinde olduklarını, özellikle
küçük öğrencilere
yardımcı olmak için büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Emuce, ''Küçüklerin yanında olduğumuzu büyük çocuklara gösteriyoruz. Çocuklarımıza, onları okula gönderdiğimiz zaman da arkalarında olduğumuz hissini veriyoruz'' diye konuştu.
Muradiye Emuce, teneffüslerde bazen okul bahçesi, bazen de koridorlarda bulunduklarını,
kavga eden öğrencilere müdahaleden,
soğuk havada yeterince giyinmeyip bahçeye çıkan öğrencileri uyarmaya kadar çok geniş yelpazede görev yaptıklarını anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
''Yeri geldiğinde okul içinde salonda bekliyorum. Yetişemediğim durumlarda küçüklerle ilgileniyorken büyük öğrencilerden yardım alıyorum. Tuvalete gitme ve kantinde sıra bekleme düzenini oluşturuyorum.
Öğretmen ve idarecilerle gereken iletişimi kurmaya çalışıyorum.
Sabah dersler başlamadan yarım saat önce okula geliyor, öğrencilerle öğle tatiline çıkıyor,
akşam da okul çıkışını sağladıktan sonra görevimizi yapmanın mutluluğuyla evimize gidiyoruz.''
Büyük öğrencilere, sorumluluk sahibi bireyler olarak nasıl davranmaları gerektiği konusunda da örnek olduklarını dile getiren Emuce, ''Ayrıca okula gelen ziyaretçilere de yardımcı oluyoruz,
rehberlik yapıyoruz. Olumsuz durumlarda da öğretmenlerimizi ve idarecilerimizi bilgilendiriyoruz'' dedi.
Emuce, öğrencilerin de ''gönülle
nöbetçileri'' benimsediğini vurgulayarak, ''Bizleri çok seviyorlar. Çünkü bir nebze de olsa onlara annelik yapıyoruz'' diye konuştu.
-''HİÇBİR ŞEYİN DIŞARIDAN GÖZLEMLENDİĞİ GİBİ OLMADIĞINI ÖĞRENDİK''
Hasan Tahsin Kırali İlköğretim Okulu'nda gönüllü nöbetçi velilik yapan Nurdan Karalı ise projenin kendilerine ''hiçbir şeyin dışarıdan gözlemlendiği gibi olmadığını'' öğrettiğini söyledi.
İşin içine girince öğretmenlerin ne kadar zorluk çektiğini veli olarak daha iyi anladıklarını belirten Karalı, ''Sınıf içinde derslere de katılıyoruz.
Bahçe nöbetçisi olarak görev alıyor, öğrencilerin üstlerini başlarını
kontrol ediyor, bazen bahçe temizliği yaptırıyoruz. Öğrencilerimiz de söylediğimiz her şeyi aksatmadan yerine getiriyorlar'' dedi.
Leyla Ustabaş da projenin veliler açısından olduğu kadar öğrenciler açısından da çok yararlı olduğuna dikkati çekerek, ''Bir anne olarak kendi çocuklarımız gibi tümünü kollayabiliyor, her şeylerine yardımcı olabiliyoruz. Eğitimlerini nasıl aldıklarına şahit oluyoruz. Öğrenciler beni öğretmen zannediyor. Alıştılar bize, her şey olumlu'' diye konuştu.
-''OLUMSUZ DAVRANIŞLAR AZALMA EĞİLİMİNDE''-
Ayşe Kırali İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Sami Aytaş ise proje başladıktan sonra özellikle öğrenci davranışlarında olumlu değişiklikler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Öğrenci, kendisinden, ailesinin içinden birini okulda gördüğü zaman davranışlarını ister istemez frenlemek durumunda kalıyor. Yapacağı olumsuz bir davranışın kendisine ne kaybettirebileceğini görmek açısından daha kontrollü hareket etmek zorunda kalıyor. Projeyle önceden yaşanan olumsuz davranışlar azalma eğiliminde. Bu da bizim hem
rehberlik servisi olarak, hem de okul idaresi olarak daha rahat hareket etmemizi sağladı. Projenin
Türkiye genelinde uygulanması halinde özellikle öğrenci davranışlarında olumlu yönde değişiklikler olabileceğine inanıyorum.''