AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Rektör Canoruç ile Rektör Yardımcısı Gülsün hakkında,
arazi karşılığı
lojman yapımı ihalesinde mevzuata aykırı olarak kum çıkarılmasına izin verdikleri ve özel şirket yararına haksız çıkar sağladıkları öne sürülerek ihbarda bulunuldu.
İhbarı değerlendiren
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı,
dosyayı Yükseköğretim
Kurulu'na gönderdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca oluşturulan Kurul, Rektör Canoruç ve Yardımcısı Gülsün hakkında men-i muhakeme (yargılanmama) kararı verdi.
Dosya,
yasa gereği kendiliğinden
Danıştay 1. Dairesi'ne geldi.
Daire, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın men-i muhakeme kararını bozarak, Canoruç ve Gülsün'ün Türk
Ceza Kanunu'nun ''görevi kötüye kullanma'' başlıklı 257. maddesi gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar verdi.
Kararın gerekçesinde, üniversite arazisinden ilgili
kanun hükümlerine aykırı olarak il özel idaresi dışında başka bir kurum veya kuruluş tarafından kum çıkarılmasına izin verilmesine olanak bulunmadığı vurgulandı.
Söz konusu olayda, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olarak üniversite arazisinden kum alınmasına izin verildiği belirtilen gerekçede, böylelikle çıkarılması ve işletilmesi il özel idaresine ait malzemenin özel bir şirketin menfaatine kullandırılması suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
Gerekçede, Rektör Canoruç ve Rektör Yardımcısı Gülsün'ün, üzerlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğu belirtildi.