Dershaneler kanunu Anayasa Mahkemesi’nde görüşülürken çarpıcı bir tablo gün yüzüne çıktı. Türkiye’deki 4 bin dershaneden sadece 45’inin dönüşüm istediği belirtildi. Dönüşüm yaşayan yüzde 1’lik kesimin de öğrenci yetersizliğiyle kepenk kapatmaya başladığı tespit edildi.
Dershane dönüşümüne tam bir fiyasko.
Bugün'ün haberine göre, hükümetin dershaneleri kapatmaya yönelik girişimlerinin eğitim sektörüne vuracağı darbe tartışılırken Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) ve İzmir Özel Dershaneler Birliği (İZÖDER), ortak basın toplantısı düzenledi.
DÖNÜŞENLER KEPENK KAPATIYOR
Toplantıda konuşan ÖZDEBİR İzmir Temsilcisi Özgür Ertem, Türkiye genelindeki 4 bin dershaneden sadece 45’inin dönüşüm için başvurduğunu söyledi. Buna karşılık Milli Eğitim Bakanlığı’nın, dershanelerin yüzde 25’inin dönüşüm talebinde bulunduğunu göstermeye çalışarak sürecin iyi işlediği algısı oluşturmayı amaçladığını kaydetti. Ertem, “Oysa hukuk dışı bulduğumuz bu düzenlemenin geldiği nokta, hiç de yansıtıldığı gibi değildir. Dershanelerin sadece yüzde 1,26’sı dönüşmüş, onlar da öğrenci bulamadıkları için kapatmayı düşünüyorlar” dedi.
MALİYETİ 31 MİLYAR LİRA
Kurumlarda 100 bin civarında çalışanın bulunduğunu ifade eden Ertem, dershanelerde görev yapan eğitimcilerin sadece altı yılı dolduran öğretmenlerden mülakatla seçileceklere hak tanındığını vurguladı. İşsizlikle karşı karşıya kalacak öğretmenlerin devlete maliyetini hesapladıklarını belirten Ertem, “İşsiz kalacak 60 bin öğretmenin yeniden istihdamının devlete maliyeti 31 milyar 260 milyon liradır” diye konuştu.
ANAYASA'NIN 8 MADDESİNE?AYKIRI
ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Durmuş da 8 Aralık 2014 tarihinde bir heyetin randevu alarak AYM Başkanı Haşim Kılıç’la görüştüğünü belirtti. Bu sıkıntının sadece kendilerinin olmadığını, öğrenciler, veliler ve çalışanların da aynı sıkıntıyı çektiğini dile getiren Durmuş, “AYM’nin bu işte doğru karar vereceği kanaatindeyiz. Kanunla kapatıyorlar, kapatamazlar. Anayasa’nın 8 maddesiyle çelişiyor. Dönüşüm denilen şey, tamamen dershane kapatmaya yönelik bir senaryodur” diye konuştu.
‘AİHM'YE GİDERİZ’
İZÖDER Başkanı Sezai Özel ise beklentilerinin, iç hukuk sürecinde meselenin çözümü olduğunu söyledi. İç hukukta sonuca ulaşamazlarsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını aktaran Özel, “Sonuna kadar hukuk mücadelemizi götüreceğiz.
Dileğimiz odur ki iç hukuk yoluyla haklı hukuk mücadelemiz bir karşılık bulsun. Bu olmadığı takdirde bunu uluslararası özgür dünyaya anlatamayız. Anlatmakta da güçlük çekeriz” dedi.