Ezberi sevmeyen yetenekli öğrencilerin en önemli alternatifi yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler.
‘Güzel Sanatlar’ veya
‘Sanat Tasarım Fakülteleri’ adı
altında, birbirinden renkli bölümlere öğrenci kabul eden yüksek okulların
mezunları, iş hayatında kendilerine kolaylık yer bulabiliyorlar.
SINAVA KABUL ŞARTI
Yetenek sınavı için mezun olunan lise türüne de bakılmıyor.
Sınava katılabilmek için yeter şart; ÖSS sınavında herhangi bir bölümden en az 160 puan almış olmak. Ancak bazı fakülteler daha yüksek taban puanlar da isteyebiliyor.
Yetenek
sınavları her yıl
Ağustos 25-
Eylül 25 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sınavın yapıldığı tek bir merkez bulunmuyor. Güzel Sanatlar Fakültesine sahip her üniversite, sınavı kendi belirleyeceği noktada yapıyor.
YETENEK SINAVLARI NASIL YAPILIYOR?
Güzel sanatlar sınavları, bütün güzel sanatlar fakültelerinde aynı mantıkta fakat
farklı uygulamalarla gerçekleştiriliyor. Sınavlarda çıkan sorular 35/50 veya 50/70 boyularında canlı cansız obje kompozisyonlar, tamamen hayalden veya yarı hayale dayalı imgesel çalışmalardan ve
tasarıma dayalı sorulardan oluşuyor.
Sınavı kazanmak için temel anlamda eğitilebilir bir kabiliyet şart. Çünkü fakülteler yetenekli öğrencileri arıyorlar. Ancak yeteneğin yanı sıra yapılacak sınavın tekniğinden haberdar olmak ve buna uygun bir hazılrlık süreci geçirmek de öğrencinin başarısına çok olumlu katkı sağlayabiliyor. İşte tam bu noktada öğrencileri yetenek sınavlarına hazırlayan özel kurslar gündeme geliyor.
YETENEK SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI
Sayıları fazlaca olmayan bu kurslar hem öğrencilerdeki yeteneği ortaya çıkartıyor hem de adaya sınavlarda kendilerini göstererek başarılı olmanın yollarını öğretiyorlar.
İstanbul Sanat Akademisi Kurucu Müdürü Murat Dağıtmaç
yetenek işin %20’si ise disiplinli çalışmak ve istek % 80’idir” diyor.
İşte çok sayıda öğrencisi güzel sanatları kazanmayı başaran İstanbul Sanat Akademisi yöneticinsi Murat Dağıtmaç’ın www.samanyoluhaber.com’a yaptığı özel açıklamalar:
"Genelde bize gelen öğrenci ve ailelerinde okuldan sonra iş sahibi olamama endişesini görüyoruz. Fakat güzel sanatlar fakültelerindeki bölümleri ve bunlara ilişkin iş alanlarını anlattığımız zaman rahatlıyorlar. Tabi bu noktada öğrenci adayının okula girdikten sonraki durumu da önemli, Okul hayatı sürecinde kendisini geliştirecek ortamlarda bulunması gerekiyor. Genelde insanlar güzel sanatlar fakültelerinin, sadece resim bölümünden oluştuğuna dair yanlış bir düşünceye sahipler. Hatta bize gelen bazı ailelerin “4 senelik mi?” diye sordukları bile oluyor.
Şu anda özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yaklaşık 16-17 bolum var ve ihtiyaçtan dolayı sürekli yeni bölümler açılıyor. Mesela ‘görsel iletişim tasarımı' günümüz şartlarının oluşturduğu bir bölüm. Ve sürekli büyüyen bir sektör. Bu gibi bölümler kendisini geliştiren öğrenciler için hiç azalmayacak istihdam alanları oluşturuyor.
Dağıtmaç sınavlar hakkında ise şunları söylüyor:
“ÖSS sınavında herhangi bir bölümden 160 veya 185 (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 160 istiyor, ama aynı üniversitenin yine yetenek sınavıyla girilen Eğitim Fakültesi resim öğretmenliği bölümü 185 istiyor) Yıldız Teknik Üniversitesi herhangi bir bölümden 230 istiyor.
Bu puanı alan adaylar Yetenek Sınavlarına girmeye hak kazanıyor. Her fakülte kendi bünyesinde ayrı sınav açıyor. Sınavlar fakülte hocaları tarafında kurulan sınav komisyonu tarafından yapılıyor. Genelde sınavlar 2-3 aşamadan oluşuyor. İlk aşama 'çizim' ikinci aşama 'genel kültür/mülakat' oluyor. ”
Düzenledikleri kursun amacını 'öğrencileri desen ve tasarım konusunda geliştirerek, Güzel sanatlar Fakülteleri ve Güzel Sanatlar
Liselerine hazırlamak' olduğunu belirten Dağıtmaç, kursiyerlerine obje bilgisi, anatomi, perspektif, yansıma, ışık ve gölge konularında en üst düzeyde eğitim vermekte olduklarını söylüyor.
Sadece İstanbul’da devlet okulu olarak 4 tane Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakülte bulunuyor. Söz konusu fakültelerden
yurt genelindeki Vakıf yada Devlet Üniversiteleri’nde de bulunduğu biliniyor.
OKULLAR KONTEJAN
-----------------------------------
Marmara Üniversitesi - GSÜ
Grafik 30
Endüstri ürünleri tasarımı 20
İç mimarlık 24
Resim 30
Seramik-cam 30
Fotoğraf 16
Geleneksel türk el sanatları 30
Heykel 20
Tekstil 30
Eğitim F. Resim öğretmenliği 100
Yıldız Teknik Üniversitesi - STF
Bileşik Sanatlar 15
Sanat Yönetimi 15
Fotoğraf ve Video 15
İletişim Tasarım 15
Mimar Sinan Üniversitesi - GSÜ
Grafik 20
Endüstri ürünleri tasarımı 30
İç mimarlık 30
Resim 40
Seramik-cam 15
Fotoğraf 10
Geleneksel türk el sanatları 30
Heykel 10
Tekstil 20
Sahne Dekor Tasarım 10
Anadolu Üniversitesi – GSÜ
Baskı Sanatları 20
Cam 12
Animasyon 20
Grafik 30
Heykel 15
İç Mimarlık 40
Resim 30
Seramik 40
Hacettepe Üniversitesi – GSÜ
Resim 30
Heykel 30
Grafik 30
Seramik 30
Kocaeli Üniversitesi – GSÜ
Resim 30
Heykel 15
Fotoğraf 15
Grafik 30
Seramik 15
Sahne Dekorları 30
İletişim F. Görsel İletişim Tasarım 40
Sakarya Üniversitesi – GSÜ
Resim 20
Seramik 15
Geleneksel Türk el sanatları 30
Güzel Sanatlar bölümlerine ilişkin diğer kontenjanlar
www.istanbulsanat.net/resim sitesinde yer alıyor.