Proje, öğrencilerin günlük hayatta ve yazılarında
yabancı ve yozlaşmış kelimelerden uzak durmasını sağladı. Şiirler ezberleyen, Safahat okuyan ve dil konferanslarına katılan 300 öğrenci, yabancı bir kelime kullandığında hocalarını bile uyarıyor.
Proje Koordinatörü Türk
Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ercan Deniz, proje ile öğrencileri kültürümüze uymayan kelimeler yerine
Türkçe kelimeler
tercih etmeye
teşvik ettiklerini belirtiyor. Deniz, projenin ilk aşamasında öğrencilerin yanlış kelimenin farkına varmalarını sağladıklarını ifade ediyor. İkinci aşamada Mehmet Akif Ersoy'un Safahat isimli eserini okuttuklarını dile getiren Deniz, üçüncü aşamada ise edebi dil kullanan yazarların öğrencilere konferans verdiğini belirtiyor. Deniz, proje çerçevesinde öğrencilerin şiirler de ezberlediğini aktarıyor.
Deniz, derste yabancı kelime kullandığında öğrencilerin hemen kendisini ikaz ettiğini ve 'Bu kelimenin Türkçesi var, onu kullanmalısınız.' şeklinde uyardıklarını anlatıyor. Projeyi 11'inci sınıfa giden öğrencilerin uyguladığını dile getiren Deniz, 11'inci sınıfları tercih etmelerinin nedenini şöyle açıklıyor: "
Üniversite sınavı kaygısını yoğun olarak hissetmedikleri için öğrenmeleri daha çabuk oluyor.
Anadolu Lisesi 11-H sınıfı öğrencisi Ömer Altıntaş (16), 'Öyle deme böyle de' projesi başladığından beri kelimelere duyarlılığının arttığını anlatıyor. Özellikle tabelalardaki yabancı kelimelerden yakınan Altıntaş, "Dizilerde yoz bir dil kullanılması kültürümüzü de yozlaştırıyor." diyor.
Türkçesini kullanalım
Link: bağlantı
Chek-up: tam
bakım
Free: serbest
Efor: güç
Relax olmak: rahatlamak
Cv: özgeçmiş
Okey: tamam
Full-time:
tam gün
Driver: sürücü
Usb: taşınabilir bellek
Check et:
kontrol et
Spesifik: öznel, göreceli
Gala: ön
tanıtım
Antre: giriş
Laptop: dizüstü
Data: veri
Printır:
yazıcı