Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde açılan Yurttaş Gazeteciliği programı yeni teknolojik gelişmelere ve gazeteciliğin dönüşen yapısına hem medyayı, hem de vatandaşı hazırlamaya çalışıyor. Taraf gazetesi yazarlarından Hıdır Geviş'in direktörlüğünü yaptığı programda, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici'den ATV Haber Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş'a ve Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergüler'e kadar pek çok ünlü gazeteci, akademisyen, yönetici dijital teknolojiye yön veren isim eğitmenlik yapıyor.
23 Şubatta başlayacak eğitim 10 hafta sürecek. Dersler haftada bir Cumartesi günleri yapılacak. İstanbul dışında yaşayan ilgililer, online olarak Beşiktaş merkez kampüsteki sınıfa bağlanıp, interaktif katılım sağlayabilecekler.
Bu eğitim programında amaç, kitlelerle iletişimde dijital medyanın nasıl doğru ve verimli kullanılacağını göstermek. Öğrenciler, İnternet dünyasının sağladığı en son olanaklar ve gelişmelerle tanıştırırken, bu olanaklardan hangi amaçlarla nasıl yararlanabileceklerini öğrenecekler.
Bazı derslerin workshops şeklinde gerçekleştirileceği eğitim programı, farklı meslek gruplarından öğrencileri tatmin edecek şekilde dizayn edildi.
Öğretim üyeleri arasında hem geleneksel medyadan, hem dijital medyadan ünlü gazeteciler var. Amerika’dan ve Türkiye’den iletişim konusunda yetkin akademisyenler de yer alıyor. Bir olayı veya meseleyi, ister haber amaçlı, ister duyuru ve tanıtım amaçlı olsun, metne dönüştürürken bilinmesi gereken unsurlar, eldeki metni fotoğrafla ya da videoyla anlatmanın yolu, bu konuda ihtiyaç duyulacak teknik donanımlar. Bütün bu konularda öğrencilerin yetkinleşmesi hedefleniyor.
Eğitim programında ayrıca, Türkiye’de dijital dünyaya yön veren uzman isimler, alanlarındaki son bilgi ve gelişmeleri öğrencilerle paylaşacaklar.
Bu paylaşımlar şu konulara ışık tutacak:
Dijital pazarlama, dijital reklamcılık, akıllı telefonların yayıncılık amaçlı ve pazarlama amaçlı kullanımı, kişisel medya kurulumu, kurumsal medya yönetimi, kurumunuzun ya da kişisel web sayfanızın arama motorlarında görünürlüğünün arttırılması, anahtar kelime seçimi, blog kurulumu, google adwords kullanımı, internet ortamı için viral reklamlar, internet ortamında etkinliğinizi arttırmak, bu etkiyi ölçmek ve çıkan sonuçlar üzerinden yeni stratejiler geliştirmek, sosyal medya kullanımında sınırları zorlamak ve hedeflenen kitlelerle interaktif iletişimi canlı tutmak...
Eğitim programı 2 amaçlı olarak kullanılabilecek:
İlki gazetecilik amaçlı: Dijital medya gazetecilik için yepyeni imkanlar sunuyor. Bu yeni imkanlar, gazetecilik formasyonunda da önemli değişiklikler oluşturuyor: Okur ve izleyicilerle daha interaktif bir iletişime imkan sağlanıyor. Okur ve izleyicilerin haber ve yorum üretimine katılımı teşvik ediliyor, yurttaş gazeteciliği gibi... Olay ve haber anlatımında farklı bir görsellik ve anlatım biçimi gelişiyor; alternatifli videolar, interaktif videolar, animasyon kullanımı, hareketli grafikler, foto makale, video makale gibi... Amaç muhabirleri, editörleri ve medya kurumu yöneticilerini bu yeni süreçle tanıştırmak ve bu sürece entegrasyonlarına yardımcı olmak.
İkincisi ise halkla ilişkiler, tanıtım ve reklam amaçlı: Faaliyetlerini major medya kuruluşlarından bağımsız olarak duyurmak isteyen kurumlar için de dijital medya yepyeni imkanlar sunuyor. Bir halkla ilişkiler kurumu, bir reklam şirketi veya bir sivil toplum kurumu için kendini duyurmanın son derece çeşitli ve maliyetsiz yolları var, dijital medya ortamında... Bu eğitim programı, size kendi dijital medya sisteminizi nasıl kuracağınızı gösterirken, bu sistemi doğru yönettiğinizde geniş kitlelere nasıl ulaşabileceğinizi de gösterecek.