Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adayının katılacağı üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular yarın başlayacak.
LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek LYS'lerden tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olanlara da girmeleri gerekiyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'na göre, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'ye başvurabilecek.
LYS'lere girme hakkı kazanan adaylar, başvurularını yarından itibaren 29 Nisan'a kadar yapabilecek, başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak.
LYS, başvuruları internet aracılığıyla ya da herhangi bir başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Başvurusunu merkez aracılığıyla yapan adaylar, 2 lira başvuru hizmeti ücreti ödeyecek.
Adaylar 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri sınavlara girebilecek. Adaylar girmek istedikleri her bir sınav için 25 lira yatıracak.
Adaylar; Akbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve Deniz Bank'ın tüm şubeleriyle internet bankacılığı aracılığıyla ya da tüm PTT işyerlerinden veya ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "ücretler" alanından kredi kartı veya banka kartı ile sınav ücretini yatırılabilecek.
LYS başvuruları için adayların, hangi LYS'lere girmek istediklerine karar vermeleri, sınav ücretini yatırmaları ve internet veya bir başvuru merkezi aracılığıyla başvurularını yapmaları gerekiyor.
-YGS'den 180 üzeri puan alanlar LYS'ye girecek-
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların; YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç) ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor.
YGS'de 140.00000-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girebilecek. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.
-LYS'deki testler-
LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek. LYS'lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacak.
Matematik sınavı (LYS-1) 16 Haziran Pazar günü yapılacak. LYS-1 sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek.
LYS-1'de, matematik ve Geometri testleri yer alacaktır. Matematik testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek.
Fen bilimleri sınavı (LYS-2), 22 Haziran Cumartesi günü yapılacak. LYS-2 sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek.
LYS-2'de, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika cevaplama süresi verilecek.
Edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3), 23 Haziran Pazar günü yapılacak. LYS-3 sabah saat 10.00'da başlayacak. Tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek.
LYS-3'te, Türk dili ve gdebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer alacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek.
Sosyal bilimler sınavı (LYS-4), 15 Haziran Cumartesi günü yapılacak. LYS-4 sabah saat 10.00'da başlayacak. Sınav tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4'te, tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere, 2013-LYS sosyal bilimler sınavında yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından bu öğrencilerin muaf tutulacak. Söz konusu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine LYS'de sosyal bilimler sınavında yer alan felsefe grubu altındaki psikoloji alanından 3, sosyoloji alanından 3, mantık alanından 2 soru sorulacak.
Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 16 Haziran Pazar günü yapılacak. LYS-5 öğleden sonra saat 14.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı dil sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak.
-LYS sonuçları nasıl kullanılacak?-
LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarıyla YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecek.
LYS'de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunuyor. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmuyor.
AA