Ege Denizi'nde 2015 yılında umut yolculuğuna çıkan mültecilerin sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Ege adeta kaçak göçmen mezarlığı haline geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, 1 Ocak–24 Aralık 2015 arasında Ege sahillerinden Yunanistan'a geçmeye çalışan 90 bin 198 kaçak göçmeni kurtardı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de 25 bin 846 kaçak göçmene yasal işlem yaptı. Uluslararası Göç Örgütü'nün rakamlarına göre Türkiye üzerinden, ölümü göze alan 821 bin kişi Yunanistan'a geçmeyi başardı. Bodrum sahilinde karaya vuran cansız bedeniyle dünyanın dikkatini çeken Aylan bebeğin de aralarında olduğu çoğu çocuk ve bebek 706 kişi ise hayalini kurdukları Avrupa'ya ulaşmak isterken can verdi. Bu yıl diğer Ege ve Akdeniz'de ölen göçmen sayısı ise 3 bin 760 olarak kayda geçti.
Sahil Güvenlik ekipleri, 1 Ocak–24 Aralık arasında Türkiye üzerinden deniz yoluyla Avrupa'ya gitmek isteyen, büyük çoğunluğu Suriyeli 90 bin 198 kaçak göçmen kurtardı. 2013 yılında çoğu Suriyeli 6 bin 937 kaçak göçmen kurtarılmış, 2014 yılında bu sayı ikiye katlayarak 12 bin 884'e çıkmıştı. 2015'teki sayı bir önceki yılı göre rekor seviyeye ulaşırken 100 bin sınırına yaklaştı. Yakalanmadan geçenler ve kayıtlara girmeden kazalarda can verenlerin sayısı ise bilinmiyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, "Ege'de Umut Harekâtı" ismiyle düzenlediği 2 bin 397 arama kurtarma harekâtında, 181 göçmen kaçakçılığı zanlısı yakaladı. Ege Bölgesi'nde 2015 yılında bugüne kadar müdahale edilen kanunsuz yurt dışına geçiş vakalarının yüzde 90'ının lastik botlarla, yüzde 10'unun ise çeşitli tipte deniz araçlarıyla yapıldığı belirlendi. Çıktıkları umut yolculuğunda emniyet güçlerine yakalanmayan, çoğu Suriyeli 821 bin kişi ise Yunanistan'a geçmeyi başardı. Boğularak ölenlerin sayısının 706 olduğu belirtilirken Ege ve Akdeniz'in mezar olduğu cansız bedenlerin sayısı tahmin bile edilemiyor.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 1 Ocak-31 Aralık 2015 arasında toplam 739 vakaya müdahale etti. Bu vakalarda, 25 bin 846 kaçak göçmen ve 841 organizatör hakkında kanuni işlem yapıldı, 341 zanlı tutuklandı.
EGE SAHİLLERİ UMUDUN BAŞLANGICI
Türkiye'ye gelen kadın, erkek, çocuk, bebek binlerce Suriyeli için Avrupa'ya umut yolculuğu, Ege sahillerinden başlıyor. İzmir, özellikle kaçak geçiş organizasyonlarının yapıldığı merkez durumunda. Konak ilçesi Basmane semtindeki park ve bahçelerde, ucuz otellerde kalan Suriyeliler, kendilerini götürecek lastik bot ve tekneleri ayarladıktan sonra ilk fırsatta Avrupa'ya kaçma fırsatı kolluyor ancak bu yolculuklar, arkada acı hikayeler bırakıyor. Suriye'deki iç savaş yüzünden Türkiye'ye yeni yeni göçlerin başladığı dönem olan 6 Eylül 2012'de İzmir'de, bugüne kadarki en büyük kaçak göçmen facialarından biri yaşanmıştı. Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli Mahallesi açıklarında, kanunsuz yollardan Yunanistan'ın Sisam Adası'na gitmek isteyen, tamamına yakını Suriyeli kaçakları taşıyan ve fazla yolcu alan tekne kayalıklara çarparak batmış, büyük çoğunluğu çocuk ve kadın 63 kişi boğularak can vermişti. Bu facia, uzun süre Avrupa basınında da yer bulmuştu. Yunanistan'ın Kos Adası'na geçişlerde en çok kullanılan sahillerden biri olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde ise 2 Eylül 2015 tarihinde cansız bedenleri kıyıya vuran Aylan ve Galip kardeşlerin fotoğrafları dünyayı sarsmıştı. İzmir'in Dikili ilçesi sahili de 24 Aralık 2015 günü, minik bedenlerin de aralarında bulunduğu 20 kişiye mezar olmuştu. Suriye ve İran uyruklu kaçak göçmen, Midilli Adası'na geçmeye çalışırken boğulmuştu.
Hemen her gün Çeşme, Karaburun, Urla, Ayvalık, Ayvacık, Didim, Datça, Dalaman, Marmaris, Kuşadası ve Seferihisar'da yeni trajediler yaşanmaya devam ediyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün rakamlarına göre bu yıl Akdeniz'de 3 bin 760 kaçak göçmen, umut yolculuğunda hayatını kaybetti. Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışırken ölenlerin sayısı, 706 olarak kayıtlara geçti. 2015 yılı mülteciler için ölüm, acı ve hayatta kalma mücadelesiyle biterken 2016'da da benzer manzaraların sık sık yaşanacağı tahmin ediliyor. CİHAN