Türk Eczacılar Birliği, mültecilere ilaç teminin artık tek bir protokol çerçevesinde yapılması gerektiğine işaret ederek, bu konuda 31 Mart tarihine kadar somut adım atılmadığı takdirde bütün sorumluluğun AFAD'a ait olacağını bildirdi.
Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) Ankara'daki merkezinde, mültecilerin yoğun olarak bulunduğu illerin eczacı oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen basın toplantında, eczacıların mülteciler verdiği ilaç hizmetlerindeki sıkıntılar aktarıldı.
Genel Sekreter Ecz. Arman Üney'in yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan Irak ve Suriyelilere hizmet için eczacıların bugüne kadar üzerlerine düşen payı özveriyle yerine getirmeye çalıştıklarından söz etti.
Üney, geçici koruma altındaki mültecilere, Türkiye'nin 26 bin noktasındaki eczanelerce verilecek ilaç hizmetinin, belirli kurallar dahilinde ve kurumsal organizasyon çerçevesinde olması zorunluluğuna dikkat çekerek, kontrol, kayıt ve ödemenin farklı farklı bakanlıklara bağlı olduğu bir sağlık ve ilaç hizmetinin başarılı bir şekilde yerine getirilmesinin mümkün olmayacağını kaydetti.
Mültecilere ilaç hizmetinin tüm Türkiye genelinde aksamadan sürdürülmesi için Türk Eczacılar Birliği'nin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) nezdindeki tüm girişimlerine rağmen, muhatabın sorumluluktan kaçan tavrı nedeniyle şimdiye kadar bir protokol imzalamamasından şikayet eden Genel Sekreter Üney, "Özellikle sınıra yakın Bölge Eczacı Odalarımız, 12 Ekim 2015'e kadar AFAD İl Müdürlüğü ve valiliklerle koordineli biçimde, ilaç hizmetini kademeli olarak sağlamışlardır. 12 Ekim tarihinde ise geçici koruma statüsündeki yabancılar için ilaç hizmetinin tüm türkiye çapında sürdürülmesine yönelik Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştır." dedi.
Ancak ortada bir protokol yok iken ve eczacı adına sözleşme yetkisi yasal mevzuatta Türk Eczacılar Birliği'ne verilmiş olmasına rağmen kendi düşünceleri alınmadan yürürlüğe konulan bu tek yanlı uygulama ile eczacıların mağdur edildiğini belirten Arman Üney, AFAD, SGK ve valilikler arasında mültecilere ilaç hizmeti konusunda yaşanan yetki karmaşasının eczacıya yansımasından, belirsizlik ve kuralsızlıktan 6 aydır yapılmayan ödemelerin eczane ekonomisini vurmasından, başta AFAD olmak üzere yetkililerle görüşmeye her gittiklerinde muhatap olarak başka adreslerin gösterilmesinden artık yorulduklarını dile getirdi.
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Üney gelinen aşamada gittikçe artan sayıda insana verilen hizmetin eczanelerin finansal sürdürülebilirliği açısından hukuksal bir zemine oturtulmasının zorunluğuna vurgu yaptı.
Üney açıklamasını, "İlaç hizmetinin kesintisiz verilmesi açısından mültecilere ilaç temini artık tek bir protokol çerçevesinde belirli kurallara bağlanmalı ve karşımızda tek bir muhatap olmalıdır. 31 Mart'a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluk AFAD'a ait olacaktır. Ne büyük bir insanlık dramının ortasındaki yersiz, yurtsuz mülteciler, ne de sağlık sisteminin kilit taşı olan eczaneler olarak daha büyük mağduriyetler yaşanmadan yetkilileri göreve davet ediyoruz." çağrısıyla sonlandırdı.
Ardından mültecilerin yoğun olarak bulunduğu illerden gelen eczacı odası başkanları da, mültecilerle ilgili aylık 500 bir civarında reçetenin, parasının ödenebilmesi için Kasım ayından bu yana işlem yapılmayı beklediğinden yakınarak, sıkıntılarını ifade etti. CİHAN