'Düşük petrol fiyatları, tüketici harcamalarını artırıyor'


New York merkezli özel araştırma grubu The Conference Board Baş Ekonomisti Bart Van Ark, düşen petrol fiyatlarının ABD'deki tüketicileri diğer ülkelere göre çok daha olumlu etkilediğini söyledi. Avrupa ve Çin'de tüketicinin bu avantajdan az yararlandığını belirten Ark, doların küresel anlamda değer kazanması ve ülke vergilerinin yüksek olmasının bu konuda önemli rol oynadığını belirtti. ABD Dışileri Bakanlığı'na bağlı Yabancı Gazeteciler Merkezi'nde (FPC) düzenlenen Enerji fiyatları değişkenliğinin ekonomi ve iş dünyası üzerindeki etkileri konulu panelde konuşan Baş Ekonomist, düşük petrol fiyatlarının ABD, Hindistan'da ekonomik büyümeyi olumlu etkilediğini belirtti. Meksika, Kanada, Norveç, Rusya, Venezuela ve Nijerya'da ise bu durumun tam tersi olduğunu söyledi. Önümüzdeki 6 ay içinde petrol fiyatlarının nasıl seyir alacağını tam olarak bilemediklerini, bunun birçok etkene bağlı olduğunu kaydetti. Fiyatların düşmesi ile birlikte birçok petrol şirketinin, yatırımlarını azalttığını ve birçok işçinin işine son verdiğini vurgulayan Ark, tüketicinin ise düşük fiyatlardan olumlu etkilendiğini dile getirdi.

Bart Van Ark, "Tasarruf sağlayan tüketici, fiyat belirsizlikerinden dolayı parasının tamamını harcamıyor. Çünkü petrolün tekrar yükselebileceğini düşünüyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde fiyatlar artmadığı takdirde tüketici harcamları artabilir."diye konuştu.

İRAN'A UYGULANAN YAPTIRIMLAR KALDIRILIRSA, PETROL FİYATLARI ETKİLENİR

Conference Board ekonomisti Ark, İran'a yapılan mevcut yaptırımların kaldırılması halinde, petrol fiyatlarını değişebileceğini ve bunun piyasalar üzerinde etkili olabileceğini söyledi. İran petrolüne olan talebin artması ile birlikte fiyatların değişeceğini belirten Ark, bu konuda şuana kadar bir çalışma yapmadıklarını aktardı.

Enerji piyasalarında temel değişiklikler olduğunu bununda orta vadede belirsizliklerin oluşmasına neden olduğunu belirten tecrübeli ekonomist, şirketlerin önümüzdeki 3 yıl için volatilite planlarını yapması gerektiği uyarısında bulundu.

Bir varil ham petrolün 40 doların altına düşmesi halinede birçok ülkenin ekonomik büyümesinin olumsuz etkileneceğini, Rusya, Venezuela, Nijerya, İran, Irak, Brezilya ve Meksika'nın olumsuz etkileneceğini vurguladı. Fiyatların 110 dolara yükselmesi halinde petrol üretiminin azalacağını öngören Ark, küresel ekonomik büyüme için şok etkisi olabileceğini belirtti.

ORTADOĞU'DA YAŞANAN SİYASİ OLAYLAR PETROLÜ ETKİLER

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşan siyasi karmaşanın petrol fiyatları üzerinde etkili olacağını vurgulayan Ark, ancak en büyük etkinin ekonomik gidişata bağlı olduğunu söyledi. Conference Board'ın bir başka ekonomisti Gad Levanon, Amerikan Merkez Bankası (FED) önümüzdeki günlerde faiz artırmına gitmesi takdirde bunun petrol fiyatlarında önemli bir etki oluşturmayacağını ifade etti.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER