Düşen F-4'lerle ilgili 'sabotaj' tartışması gündeme gelmişti

Üst üste gelen F-4 kazalarının ardından İzmir Çiğli Jet Üssü’nde yaşanan olay akıllara sabotaj ihtimalini getirdi.

Düşen F-4'lerle ilgili 'sabotaj' tartışması gündeme gelmişti

Önce Malatya’dan gelmişti kara haber. 24 Şubat günü eğitim uçuşu sırasında 4 pilotumuz şehit olmuş, ‘uçan tabutolarak adlandırılan RF 4-E cinsi keşif uçakları envanterden kaldırılmıştı. Sonra da Konya’dan gelen haberle yüreğimiz yanmıştı. 13 Mart’ta yine eğitim uçuşunda düşen ve iki pilotun şehit olduğu uçak ise modernize edilmiş F-4 uçağı idi. Bu iki olayla ilgili sabotaj mı?’ tartışması yaşanmıştı. Bu iki olaya da ışık tutabilecek bir ayrıntıya ulaşıldı. İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nde 6 Mart’ta meydana gelen bir ‘kazada’ Astsubay Üstçavuş Gökhan Yıldırım şehit oldu. Genelkurmay Başkanlığı “Olay iş kazası”  açıklaması yaptı.

UÇAK HANGARA GÖTÜRÜLDÜ VE…

Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nde, hat bölgesinde beklemede tutulan eğitim uçakları uçuşa hazırlamak için bakıma alındığında, teknik personel çarpıcı bir durumla karşılaştı. Geçen ocak ayında, 829 kuyruk numaralı uçak, hattan çıkarılarak hangara götürüldü. Rutin kontrolde, uçağın iniş takımları ile bağlantılı kabloların kesildiği görüldü. Astsubaylar komuta kademesine bildirdi.. Aradan bir ay geçti. Şubat ayının son haftasında, pilotların planlı uçuş eğitimi için asıl ve yedek uçakların hazırlanması emri verildi. 806, 810 ve 830 numaralı uçaklar hazırlanmak için hangara alındı. Buradaki incelemede 830 numaralı uçağın kablolarının da kesik olduğu tespit edildi. Bir ay önce aynı akıbete uğrayan 829 numaralı uçağın hat bölgesinde yanı başında duran uçaktı.

HAT BÖLGESİNDE KAMERA SİSTEMİ YOKTU

Uçaklara sabotaj olayı hakkında soruşturma devam ederken, üs komutanlığı tedbir almak için harekete geçti. İlgili komutan, hat bölgesine kamera sistemi kurulması için, dışarıdan hizmet alımı yaparak uzman bir ekip getirtmedi. Hava üssünün muhabere taburunda görevli Astsubay Üstçavuş Gökhan Yıldırım,  gizli kamera sistemi kurması için görevlendirildi. Hattaki çatının tavanına casus kamera yerleştirilmesi istenmişti. Oysa bu iş Yıldırım’ın uzmanlık alanı değildi. Yıldırım sadece telsiz telefon ve benzeri muhabere işlerinde eğitimliydi.

UZMANLIK VE GÖREV ALANI DEĞİLDİ

Emri yerine getirmek için 27 Şubat 2015 günü hattaki asma tavana çıkan Gökhan Yıldırım, montaj yapmaya çalışırken dengede duramadı ve düştü. 6 Mart’ta şehit oldu. 25 yaşındaki Gökhan Yıldırım, memleketi Soma’da toprağa verildi. İddiaya göre verilen emir hukuksuzdu. Fakat olay “İş kazası” raporu tutularak kapatıldı.

<< Önceki Haber Düşen F-4'lerle ilgili 'sabotaj' tartışması gündeme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER