Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun bütçe, kesinhesap ve Sayıştay raporları görüşülmeye devam ediyor.
CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Türkiye'nin tarım ürünlerini üretme konusunda sorunu bulunmadığını belirterek, sorunun üretilen ürünün nasıl değerlendirileceği olduğunu söyledi. Geçmişte sağlıklı tarım politikaları kurulduğunu, ancak bunların sürdürülmediğini dile getiren Temizel, tarım ürünlerinin değerlendirilmesinde atık olmaması gerektiğini, kabuğundan çekirdeğine tüm katmanların değerlendirilebileceğine dikkat çekti.
Asıl değerlendirilmesi gerekenin atılan bölümler olduğunu, bunların sağlıklı bir şekilde işlenerek kullanılabileceğini ve ekonomiye kazandırılabileceğini anlatan Temizel, Avrupa Birliği'nin (AB) 3 temel alanda tarımsal destek verdiğini, bunların enerji bitkileri, boya ve lif bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkiler olduğunu söyledi.
Temizel, "Bu tren kalkmış vaziyette. Bu trenin vagonlarından birine atlanmadığı müddetçe, peşinden koşarak yakalamak mümkün olmayacak. Ülkemiz, bu vagonlardan birinde kendine yer edinmek zorundadır. Çünkü bu alanda potansiyeli çok yüksektir." dedi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise bölgelerin özelliklerine ve buna bağlı olarak üretim yapısına bakılarak teşviklerin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Tarım ve hayvancılıkta yapısal sorunların masaya yatırılması gerektiğini belirten Günal, "Sanal gündemlerden kopalım, yapısal önlemleri alalım. Evde yangın varken bahçeyle uğraşmak biraz lüks geliyor bana. Doğru olanı hep beraber yapalım. Biz doğruyu destekleyeceğiz ama yanlışı söylemek de milletin bize verdiği görev." diye konuştu.
AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar da veteriner hekimler, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendislerinin atama beklediğini hatırlattı. 2014 KPSS puanlarıyla hiç atama yapılmamış denilebilecek kadar az bir atama yapıldığını dile getiren Ayar, "Nitekim bu sene yeni KPSS yapılacak, çok haklı olarak isterler ki yeni sınav yapılmadan, yeni puanlar oluşmadan, eski puanlarla bir atama yapılsın. Empati yapıyoruz, onların yerine kendimizi koyduğumuz zaman, konuyu buraya taşıma gereği duydum. Bu branşlar bir başka bakanlıkta ya da alanda istihdam edilebilecek alanlar değiller. Dolayısıyla planlamalarınız belki vardır ama bu arkadaşlarımızın buradan bir haber beklediklerini ifade etmek istedim." şeklinde konuştu.
Tarım sektöründeki vergilerin üreticilerin üzerinde ağır yük oluşturduğunun altını çizen CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise şunları ifade etti: "Vergiler düşünüldüğünde Türkiye'de çiftçinin desteklenmediği, tersine vergilendirildiği ortaya çıkmaktadır. Ürettiği para etmeyen, gübre, mazot, elektrik, su zamlarına yetişemeyen çiftçi iflas etmekte, tarımdan kopmaktadır. Kredi, haciz, iflas kıskacına giren çiftçi tarlasını, traktörünü satmaktadır. AKP döneminde Türkiye'nin işlenen alan büyüklüğü 27 milyon dönüm azalmıştır. Başka bir deyişle çiftçi, ektikçe zarar ettiği için iki Trakya Bölgesi büyüklüğünde alanı işlemekten vazgeçmiş ve terk etmiştir."
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de fındığın Türkiye'nin önemli ürünlerinden biri olmasına ve sürekli gündeme gelmesine rağmen bu ürüne ilişkin bir kanun bulunmadığını vurguladı. Gerek sağladığı katma değer gerekse ilgilendirdiği aile ve kişi sayısı bakımından mutlaka dikkate alınması gereken bir ürün olduğunu anlatan Öztürk, "Her şeyin kanunu var ama fındık hala bir zemine oturtulmamış. Bakanlığınız döneminde fındığın gündem yapılıp, özel bir zemine oturtulmasını talep ediyorum. Orta vadede fındığın yasal çerçeveye oturtulması ve fındık kanununun çıkarılması, bu yapılana kadar da alan bazlı desteklemeye devam edilmesi, bu yasa çerçevesinde Fındık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kurulması gerekmektedir." diye konuştu.
CİHAN