Genel Direktörü Margaret Chan, virüse karşı alınabilecek önlemlerle ilgili tavsiyeleri belirlemek üzere Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi'nin 1 Şubat'ta toplanacağını duyurdu.
Başta Brezilya olmak üzere 24 ülkede özellikle anne karnındaki bebeklerde beyin gelişimini engellediği düşünülen virüsün sivrisinekler yoluyla daha da yayılmasından endişe ediliyor. DSÖ, virüsün yeni yayılacağı bölgelerde bağışıklık olmaması ve hastalığa karşı bir aşı ya da tedavi bulunmamasının endişeleri artırdığını belirtti. DSÖ, Güney Amerika'da tehlikeli boyutlara ulaşan virüsün 2016'da 3-4 milyon kişiye daha bulaşabileceği uyarısı yapmıştı.
Bu yıl etkili olması beklenen El Nino hava sisteminin de sivrisinek popülasyonunu artırmasından da endişe ediliyor. Amerikan Takepart dijital haber portalında yer alan makaleye göre, havaların ısınması ve olağanüstü hava koşulları, virüsü taşıdığı ve yaydığı bilinen sivrisineklerin üremesini de hızlandıracak koşulları hazırlıyor. ABD'li sağlık ve bilim yazarı Melanie Haiken, makalede iklim değişikliği ve küresel seyahatlerin sivrisineklerin üreme potansiyelini artırmak için “mükemmel” koşulları oluşturduğunu belirtti. ABD'li bilim insanı Peter Hotez'e göre iklim değişikliğinin rolü henüz kesin olarak bilinmese de, küresel ısınmayla bağlantısı “ciddi olarak düşünülmeli”.