Yarışmaya, dünyanın mültecilere karşı tavrını eleştiren 1250 farklı eser katıldı.
Sığınmacıların sorununa dikkat çekmek isteyen Kimse Yok mu Derneği (KYM), bu yıl farklı bir etkinlik düzenledi.
Uluslararası Karikatür Yarışması'nda ‘mülteciler' konusu ile savaş, doğal afet ve baskı gibi sebeplerle ülkesini terk eden sivillerin yaşadıkları gündeme getirildi.
Yarışmaya, dünyanın dört bir yanından bini aşkın karikatür katıldı. Usta karikatüristlerden oluşan jürinin belirlediği eserlerin ödülleri 2 Mart'ta İstanbul'da yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Karikatürler İstanbul'un ardından Mültecilerin göç güzergâhında bulunan Atina, Viyana, Münih, Paris ve Brüksel'de sergilenecek.
2. Pavel Konstantin - Romanya
Başvuruları 29 Ocak'ta sona eren yarışmaya, dünyanın mültecilere karşı tavrını eleştiren, dertlerini anlatan 1250 farklı eser katıldı. Eserlerin değerlendirmesi ise derneğin Marmara Şubesi'nde dev bir jüri ile yapıldı. 4 Şubat günü yapılan değerlendirmede, T24 çizeri Tan Oral, Yeni Asya Gazetesi karikatüristi İbrahim Özdabak, Muammer Kotbaş, Zaman Gazetesi karikatüristi Cem Kızıltuğ ve Avrupa Karikatür Merkezi kurucusu Rudy Gyhesens'in yer aldığı jüri, dereceye giren karikatürleri belirlerken zorlandı.
Mansiyon 1. Oleksi Kustovski - Ukrayna
‘MÜLTECİLERİN SORUNLARINA SANAT YOLUYLA DİKKAT ÇEKTİK'
Kimse Yok mu Derneği Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu, ülkelerinden can tehlikesiyle başka ülkelere sığınmak zorunda kalan mültecilerin, yolda ve yerleştikleri yerlerde de sıkıntılarının devam ettiğine değindi. Suriyelilerin sorunlarına ilk duyarlılık gösterenlerin KYM gönüllüleri olduğunu söyleyen Eyüboğlu, “Suriyelilere 70 milyon liranın üzerinde yardımımız var. Şimdi de sanat yoluyla tekrar dikkat çekmek için uluslararası düzeyde karikatür yarışması düzenledik. Avrupa ülkelerinin hükümet olarak kabul etmesinin yanında yerel halkın da onları kabul etmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Mansiyon 2. Pedro Morina - Nikaragua
Amaçlarının tüm mültecilerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm üretmek olduğunu ifade eden Eyüboğlu, “Suriye'den gelen insanlar ilk gelmeye başladıkları zaman; ‘Biz o kadar mutluyduk ki. Çocuklarımız sokakta oynarken, bizler alışverişimizi yaparken, eğlenip düğünlerimize giderken bir sabah kalktığımızda her şey yerle bir olmuştu. Hiç beklemiyorduk.' diyorlardı. Bizim de bu yarışmada vurgulamak istediğimiz şey bu; hepimiz her an mülteci olabiliriz.” dedi.
‘CHARLIE HEBDO'NUN AYLAN BEBEK KARİKATÜRÜ BİZİ ÜZDÜ'
Avrupa Karikatür Merkezi'nin kurucusu Belçikalı karikatürist Rudy Gyhesens, karikatürlerin medyaya göre yaşananların gerçekliğini ortaya koymada daha etkili olduğunu söyledi. Charlie Hebdo karikatür dergisinin Bodrum'ta sahile cansız bedeni vuran Aylan bebekle ilgili tepki çeken karikatürü ile ilgili de konuşan Gyhesens, hem Belçika halkının hem de kendisinin çok üzüldüğünü belirtti.
Karikatürlerin kendisini çok etkilediğini dile getiren T24 çizeri Tan Oral, “Sorunun hem insani, hem hukuki yönünü ele alan çizerler, güneyden gelen insanların çaresizliğini ve Avrupalıların tedirginliklerini anlatmış.” dedi. Yeni Asya Gazetesi karikatüristi İbrahim Özdabak ise, “Ben bu kadar güzel eserlerle karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. İpi kimin göğüsleyeceğini belirlerken çok zorlandık.” sözleriyle yarışmayla ilgili düşüncelerini aktardı.
Mülteciler konusunda bir şeyler yapmayı hep istediğini söyleyen Zaman Gazetesi çizeri Cem Kızıltuğ, “Dünyanın birçok yerinden karikatürler gelmiş ve her biri ayrı bir konudan yola çıkmış. İnsanın kafasında yer edecek, soru sorduracak, cevaplar aldıracak, bir yandan da ironik olan eserleri seçmeye çalıştık.” diye konuştu.
1.Aristedes Estaban Hernandez Guerrero (Ares) - Küba
3. Alessandro Gatto - İtalya
Jüri Özel Ödülü: Aristedes Estaban Hernandez Guerrero (Ares) - Küba