Dünyanın gözü Gazze'de ama Batı Şeria'da neler oluyor?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Ekim 22 2023
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye bombardımanı 15'inci gününde. İki tarafta toplam can kaybı beş bini aştı. Ancak bölgede bulunanlar şiddetin Gazze'yle sınırlı kalmadığını ve İsrail işgalindeki Batı Şeria'ya da sıçradığını söylüyor.
Dünyanın gözü Gazze'de ama Batı Şeria'da neler oluyor?
Bölgedeki gelişmeleri takip eden bazı insan hakları kuruluşları, İsrail ordusunun kontrol noktalarının ve "uluslararası hukuka aykırı" diye nitelenen İsrail yerleşimlerinin bulunduğu Batı Şeria'da yıllardır Filistinlilere karşı şiddet ve baskı uygulandığını dile getiriyor.

BBC Türkçe'ye konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İsrail ve Filistin Direktörü Omar Shakir, 7 Ekim'den bu yana şiddet ve baskıda artış olduğunu söylüyor.

Bölgedeki güvenilir kaynaklara işaret eden Shakir, son günlerde yerleşimci şiddeti sonucu çok daha fazla Filistinli'nin topraklarından ayrılmak zorunda kaldığını, diğer taraftan Filistin Mahkumlar Kulübü'nün raporlarına göre, gözaltına alınan kişi sayısının neredeyse iki katına çıktığını belirtiyor.

Shakir, "Dünyanın odağı İsrail ve Gazze'de yaşananlarda, bu sırada İsrail güçleri ile yerleşimcilerin Batı Şeria topraklarının kontrolünü en üst seviyeye çıkarma hedeflerini ilerletme fırsatını yakaladıkları ve hatta baskıcı ve hukuka aykırı eylemlerini daha da şiddetlendirdikleri açık" diyor.

7 Ekim'den bu yana en az 69 Filistinli öldü

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 20 Ekim tarihli açıklamasına göre, Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 15'i çocuk ve biri kadın olmak üzere 69 Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Filistin Sağlık Bakanlığı bu sayının 75'e ulaştığını belirtiyor.

Dünyanın birçok yerinde faaliyet gösteren Uluslararası Çocuklar için Savunma adlı kuruluş, 19 Ekim'de sosyal medyada yaptığı paylaşımda İsrail güçlerinin son 24 saatte Batı Şeria'da dört Filistinli çocuğu vurarak öldürdüğünü duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ayrıca bölgedeki yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinin arttığını, 6 Filistinlinin silahlı yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü ve bazı toplulukların yaşadıkları yerden zorla çıkarıldığını aktardı.

Bunun yanı sıra açıklamada Batı Şeria'daki Filistinlilere ve İsrail genelindeki Araplara yönelik keyfi, yasa dışı

Bu haberler de ilginizi çekebilir