Yunanistan'ın, ülkeyi borç krizinden
kurtarmak üzere gerekli tasarruf önlemlerini hayata geçirmek için,
Avrupa Merkez Bankası'ndan geçen yıl
Kasım ayında atanan 64 yaşındaki teknokrat
Başbakan Lukas
Papadimos,
kabine toplantısında
Yunanistan'da
erken genel
seçimlerin tarihini 6
Mayıs olarak teyit etti.
Yunanistan için ikinci kurtarma paketinin garantilenmesi ve ülkenin özel sektöre olan borcunun büyük kısmının silinmesinin ardından görevini tamamlayan geçici
işbirliği hükümetin Başbakanı Papadimos'un, Cumhurbaşkanı
Karolos Papulyas ile görüşerek,
seçim tarihinin ilan edilmesini ve parlamentonun feshedilmesini istemesi bekleniyor.
Görüşmenin ardından seçim tarihi resmi olarak ilan edilecek.
Panhelenistik Sosyalist Hareket PASOK'un bir önceki başkanı
Yorgo Papandreu'nun başbakanlıktan çekilmesine neden olan borç krizinin ardından ülkede,
Lukas Papadimos başkanlığında PASOK, Yeni Demokrasi Partisi ve Ortodoks Halk Partisi'nin (LAOS) desteğiyle geçici bir işbirliği hükümeti oluşturulmuştu.
-Yeni hükümeti, yeni tasarruf önlemleri bekliyor-
Yunan basınına göre ülkede son 20-30 yılın en kritik ve belirsiz seçim mücadelesi resmi olarak bugün başlıyor.
AB'nin 27
Ekim kararını uygulayan Papadimos hükümeti görevini tamamlarken, Papadimos seçim tarihini belirleyerek, yeni hükümetin karşı karşıya bulunduğu ciddi sorumlulukları yerine getirebilmesine yardımcı olacak yeterli zamanı sağlamış oldu.
Yunanistan'daki kurulacak yeni hükümeti, AB ve NATO zirve toplantılarında ülkeyi temsil etmek ve Haziran ayında yeni tasarruf önlemleri alınması konusunda Troyka'yla müzakere etmek gibi konular bekliyor.
Partilerin tamamen seçim öncesi dönem içindeymiş gibi hareket etmeleri ve bunun partiler arasındaki işbirliğini olumsuz etkilemesi, en kısa zamanda seçimlere gidilmesini gerektiren bir başka neden olarak gösteriliyor.
-Koalisyon beklentisi büyük-
Yunanistan'ı, 1989-1990 arasında yapılan kısa süreli
koalisyon hükümetinin dışında, 37 yıldır iki büyük siyasi parti olan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi değişimli olarak yönetmişti.
Lukas Papadimos başkanlığında geçici işbirliği hükümetinin görevini tamamlamasının ardından yapılacak erken genel seçimlere ilişkin tahminler, Yunanistan'da artık tek parti iktidarının imkansız olduğunu ortaya koyuyor.
Beşinci
ekonomik durgunluk yılına giren ülkede yapılacak erken genel seçimlerde
halkın tercihine ikinci
kredi karşılığı yapılan yeni memorandum dahilindeki
ücret ve sosyal haklarda yapılan kesintilerin yön vermesi bekleniyor.
Son kamuoyu yoklamaları ise Yunan halkının genel seçimlerde tercihinin sert tasarruf önlemlerini içeren yeni memorandum çerçevesinde şekilleneceğini gösteriyor.
ALCO şirketi tarafından yapılan son ankete göre memorandum yanlısı iki büyük parti olan Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK'un oylarının toplamı genelin sadece yüzde 41.5'ini oluşturuyor.
Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) en fazla oya sahip olarak göründüğü ankette, bin 200 katılımcının yüzde 25'i Yeni Demokrasi, yüzde 16.5'i PASOK, yüzde 10'u Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yüzde 9'u Demokratik Sol Partisine, yüzde 8'i
Bağımsız Yunanlar, yüzde 7.5'i SYRIZA, yüzde 3.5'i LAOS, yüzde 3'ü Çevreci Yeşillere oy vereceğini ifade etmişti.
Demokratik İttifak ve aşırı sağcı Altın
Şafak ile yeni kurulan Avrupa'da Yunanistan için Sosyal Mutabakat Partisi'nin yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girip giremeyeceği merak edilirken, ankete göre kararsızların oranı yüzde 9.5'i oluşturuyor.Yunanistan erken seçime gidiyor....