TÜBİTAK AB Çerçeve Programları
Ulusal Koordinasyon Ofisi'nin,
yurt dışından
Türkiye'ye dönecek araştırmacılara sunulan
Avrupa ve ulusal destekli fon fırsatlarının
ABD'de tanıtılması ve tersine
beyin göçünün artırılması
hedefiyle 2010 yılından bu yana "Hedef Türkiye" başlığıyla yürüttüğü projesi kapsamında, başkent
Washington yakınlarındaki Maryland Üniversitesi'nde çalıştay düzenlendi.
Daha çok araştırmacının bu fırsatlardan haberdar olabilmesi ve Türkiye'deki akademi ve sanayi kuruluşu temsilcilerinden Türk araştırma alanı hakkında güncel gelişmeleri dinleyebilmelerinin amaçlandığı çalıştay serisinin ABD'de bundan sonraki durakları, 12 Nisan'da
New York, 14 Nisan'da da
Chicago olacak.
ABD'deki çok sayıda Türk bilim insanı ve Türkiye'deki akademi ve
firma temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştaylarda, TÜBİTAK ve AB fonlarının
ülkeye geri dönüş için sunduğu cazip imkanlar ve araştırmacıların yurt dışında kazandıkları deneyimleri Türkiye'ye aktarmalarının yolları hakkında bilgiler aktarılıyor.
Çalıştaylarda kısa sunumlar eşliğinde akademi ve sanayi kuruluşlarını tanıma olanağına erişen araştırmacılar, kurulan stantlarda bu kuruluşların temsilcileriyle birebir görüşme imkanına da sahip oluyor.
Açılış konuşmaları
Maryland Üniversitesi'ndeki çalıştayın açılışında konuşan TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yunus Çengel, ABD'deki Türk bilim insanlarına seslendi.
Çengel, "Herkes nerede mutluysa orada olsun, bu Türkiye olur
Amerika olur, biz sadece Türkiye'ye gelmek isteyenler varsa çok iyi fırsatlar var, onları anlatacağız. Burada kalmak isteyenler için de çok iyi fırsatlar var, onları da anlatacağız. Karar sizin. Sizin bedeninize bizim ihtiyacımız yok, bizim sadece sizin beyninize ve bilginize ihtiyacımız var. Zaten bu zamanda kişinin bedeninin nerede olduğu çok da fazla mühim değil" diye konuştu.
Çalıştayları "Türkiye'deki değişen havayı ve yeni fırsatları" yurt dışındaki akademisyenlere anlatmak için düzenlediklerini belirten Çengel, "Türkiye'de (bilim ve araştırma alanında) güzel şeyler oluyor, gerçek manada önemli bir değişim var, problemler tabi ki mevcut ama eskiye oranla bunlar gittikçe azalıyor ve olumlu yönler ağır basıyor. Ümidimiz Türkiye'nin bilim konusunda dünyayla bütünleşmesi. Amerika da bu konuda önemli bir aktör" dedi.
Çengel, konuşmasının ardından da Türkiye'de bilim ve araştırma alanındaki son gelişmeler hakkında bir sunum yaptı.
Diğer açılış konuşmacısı Türk-
Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği (TASSA) Başkanı
Haluk Ünal da Türk bilim camiasının ABD'deki yoğun faaliyetlerinin yanında, Türkiye'de son yıllarda devlet düzeyinde bilime ve araştırmaya önemli bir ilginin başladığını belirtti.
Ünal, eskiden Türkiye'den ABD'ye üst düzey ziyaretlerde bilim camiasının görmezden gelindiğini, ancak şimdi bunun tersine döndüğünü kaydederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son ABD ziyareti sırasında
Boston kentinde Türk bilim insanlarıyla buluşmasını hatırlattı. Ünal, bir ülkenin, insanlığa, sanata ve bilime yaptığı katkılarını artırdıkça dünya üzerindeki saygınlığının da arttığını vurgulayarak, ABD'de
Nobel ödülü kazanabilecek düzeyde Türk bilim insanlarının olduğunu ve kısa zaman içerisinde böyle bir başarıyı beklediğini ifade etti. Ünal, "Doğru yoldayız. İnsanlar doğru düşünüyor ve doğru işler yapılıyor" dedi.
TASSA'nın hedefleri ve faaliyetlerinden de bahseden Ünal, ABD'deki Türk bilim insanlarının Türkiye'ye katkıda bulunmasını ve iki ülke arasında sürdürülebilir bilim köprüsü oluşturmayı amaç edindiklerini, bu katkının ABD'de kalarak da verilebileceğini sözlerine ekledi.
Çalıştay kapsamında TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi'nden Tuğba
Arslan Kantarcıoğlu da "Avrupa ve Ulusal Destekli Fonlar: TÜBİTAK Tersine Beyin Göçü Fırsatları" başlıklı bir sunum yaptı.